CATL gyár Debrecen

Kínai lapok szerint a magyar kormány 320 milliárd forint közpénzzel támogatja a debreceni akkumulátorgyárat

Helyi hírek

“Miközben a kormány sunnyog és elindította a gyűlöletkampányt is a tiltakozó debreceniek ellen”, a kínai médiában keresgélt Tompos Márton, a Momentum Mozgalom parlamenti frakcióvezető-helyettese és szóvivője.

Az ellenzéki politikus ezen és ezen a kínai portálon azt találta, hogy 800 millió euró (320 milliárd forint) értékű támogatást ad a magyar kormány a kínai CATL-nek.

Tompos emlékeztet, Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy “a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy bravúros mentéssel sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket.”

A “bravúros mentés” annyit tesz, hogy beton helyett pénzbe öntené a magyar kormány a vízzabáló kínai monstrumgyárat. Ez 36 millió forintot jelent munkahelyenként, úgy, hogy valószínűleg a többség kínai, kazah, vietnámi és egyéb, harmadik országbeli lesz, ahogy azt láthatjuk szerte az országban

– mutat rá Tompos.

Diszkréten bekúszott Soros György is Papp László akkumulátorgyár-kampányába

Fenti összeg egyébként több pénz, mint Debrecen egy éves költségvetése.

“Nevetséges, hogy Kínából, egy kommunista diktatúrából több információ elérhető egy magyar beruházásról, mint a magyar kormánytól” – jegyezte meg Tompos Márton.