Akkumulátorgyár konzultáció Debrecen

Nagy többséggel mondtak nemet a debreceniek az akkumulátorgyárra, a Civil Fórum további lépésekre készül

Helyi hírek

A Civil Fórum Debrecen Egyesület a létesítendő kínai akkumulátorgyár ügyében, a többség véleményének  képviseletére vállalkozott, mivel hisszük, hogy a debreceniek akaratával szemben nem lehet a várost  irányítani – írja az egyesület portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Ismeretes, hogy Magyarország legnagyobb beruházását kívánja a kormány és az önkormányzati vezetés  megvalósítani Debrecenben a Déli Ipari Parkban, amelyről szóló a döntés 2022. augusztus 09-én vált  nyilvánossá. Ezen időpontot megelőzően semmilyen módon nem voltak bevonva sem a debreceniek, sem az  önkormányzati képviselők a döntésbe, üzleti érdekekre való hivatkozással. 

A Civil Fórum Debrecen Egyesület álláspontja szerint a város környezeti biztonsága, debreceniek egészsége nem lehet pénz  kérdése. Ezért az egyesület elsődlegesen közvetítői szerepet vállalt annak érdekében, hogy megismerhessük közösen a kínai akkumulátorgyár működésének feltételeit. 

Kósa Lajos: esélytelen, hogy összejön a népszavazás a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról

Kérdéseik a rétegvíz felhasználásának mennyiségére, az ipari szennyvíz tisztításának technológiájára,  valamint a nagylétszámú külföldi, elsősorban ázsiai munkaerő Debrecenben való megjelenésére vonatkoztak. 

Az önkormányzat válaszai szerint a rétegvíz elegendő, a környezeti veszélyekről a hatóság mond véleményt, az ázsiai munkaerővel  kapcsolatos kérdésre viszont nem is feleltek.

Érezhető volt a városban, hogy ezen válaszok nemhogy eloszlatták volna az aggályokat, de a túlzott  propaganda, amely a beruházás méreteire vonatkozott, még inkább félelmet gerjesztett. Egyesületünk  értetlenül állt azon helyzet előtt, miszerint a kölcsönös kommunikáció helyett, a debreceniek feje felett  történtek a döntések

– írja a Civil Fórum, hozzátéve, saját útjukat járják, távolságot tartanak az összes párttól, valamint elhatárolódnak a Fidesz és az LMP népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos vitájától, mivel szerintük ez a valós problémákról tereli el a figyelmet.  

Papp László: “helyes volt a kormány akkumulátorgyár-stratégiája, szeretném megköszönni a miniszter úrnak”

A civil egyesület négy kérdésre várt választ a lakosságtól Debrecen közterületein, íme az eredmény:

Összesen 4564 személy mondott véleményt az alábbi kérdésekről: 

  1. Hallott-e a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyárról?  

91 % Igen, 9% Nem 

  1. Veszélyesnek tartja -e az akkumulátorgyárat? 

76 % Igen, 15% Nem, 9% Nem tudom 

  1. Szeretné-e, ha megépülne Debrecenben?  

17 % Igen, 73% Nem, 10% Nem tudom 

  1. Részt venne-e az akkumulátorgyár megépítése elleni tiltakozásban? 

43 % Igen, 37% Nem, 20% Nem tudom 

Elsődlegesen felszólítjuk a polgármesteri vezetést, valamint a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy a kínai  befektetővel ne kössék meg az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződéseket, mivel ez ellentétben áll a  debreceniek akaratával – üzente a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Azt is közölték, további lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a Közgyűlés tárgyalja újra a kínai akkumulátorgyár  ügyét. Ha ezt elutasítják, minden lehetőséget megragadnak majd a tiltakozásra.