Ecsedi Zoltán, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület projektfelelőse

Közvetlen EU-s forrásból újulhatnak meg a Balmazújváros körüli vizes élőhelyek

Helyi hírek

Az Európai Bizottság 2,36 millió eurós direkt támogatásban részesítette a Balmazújvárost körül ölelő vizes élőhelyláncolat újraélesztését – számolt be a Daru TV. Ecsedi Zoltán, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület projektfelelőse hangsúlyozta, az egyesületük azzal a céllal alakult 1993-ban, hogy az akkori aszályos időszak kihívásának megfelelően vizes élőhelyeket teremtsen, főleg fészkelő vízmadarak számára.

A vizes élőhelyvédelmi célok elérése érdekében eddig három, az Európai Bizottság által támogatott Life-projekt megvalósításában vettek részt. Ez a negyedik projekt is hasonló célból indult: a klímaváltozás hatására egyre gyakoribb aszályok ellensúlyozását igyekeznek vízvisszatartással megvalósítani.

A Balmazújváros környékén található természetes laposokra irányított víz pedig olyan változást idéz majd elő a tájban, ami mindenkinek jó lesz

– magyarázta Ecsedi Zoltán.

Balmazújváros Life vizes élőhelyek

A pályázat során kiválasztottak tíz olyan madárfajt, amelyek az Európai Unióban kiemelt támogatásban részesülnek. Ezek fele már itt van, de szeretnék növelni az állományokat. A madárfajok szikes élőhelyhez kötődnek, talán legnevezetesebb képviselőjük a széki lile, ami a kétezres években tűnt el innen. Ecsedi Zoltán elmondta, nem csak egy élőhelyet hoznak rendbe, hanem mintegy láncolatként tizenötöt.

A szakember azt is elmondta, a Hortobágy eredeti vízjárását is vissza lehet idővel állítani. Bár nem kevés pénzbe kerül, a befektetés idővel megtérül. Növeli a biodiverzitást, a gazdáknak pedig kiegyenlítettebb legeltetési lehetőséget biztosít. Az sem mellékes, hogy az itt élő emberek élhetőbb környezetet kaphatnak: légköri aszálytól és száraz portól mentes környezetben élhetnek majd.