Izgalmas programokat ígér a Nagyerdő Hete Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

A debreceni Nagyerdő értékeit bemutató programsorozat indul  október 1-én a Nagyerdő Társaság, a Debreceni Értéktár Bizottság és számos más együttműködő partner szervezésében. Dr. Mazsu János, a  Nagyerdő Társaság és a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke  a gazdag programkínálatból emelt ki érdekességeket a keddi sajtótájékoztatón.

A Nagyerdő Hetét október 1-jén nyitja az Oxigén Kupa erdei futóverseny A résztvevőknek is inspirációt adó meglepetésvendég is lesz, aki egy ismert atléta, egy olimpikon.

Október 3-án rendezik a hét hivatalos megnyitóját – melyhez Az én Nagyerdőm című fotópályázat kiállításának nyitánya is kapcsolódik – a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. Ekkor nyílik A sün és a mókus című kiállítás is a debreceni Természettár rendezésében. A Nagyerdő Hetén egyébként a legkülönbözőbb helyeken és módokon fog felbukkanni a mókus – programok, kiállítások, játékok alatt, vagy éppen alkotásokon.

Egész héten át zajlanak a programok különböző korosztályok számára a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének erdei iskolájában. A Nagyerdő Hete új eleme lesz október 6-án a Debrecen zöld értékei című szakmai konferencia, ahol építészek, erdészek, természetvédelmi szakemberek beszélnek a város és az erdő viszonyáról. Október 7-én a Nagyerdő védetté nyilvánításának évfordulójáról emlékezhetnek majd meg a résztvevők. Amint Debrecennek a Nagyerdő a „zöld koronája”, úgy a Nagyerdő Hetének „koronája” a családi nap lesz a Sziget-Kék játszótéren.

Amint azt dr. Csontos Pál elmondta, a Konfuciusz Intézet által meghirdetett minden, a kínai nyelv elsajátítását, a kínai kultúra megismerését segítő kurzus népszerű.

A Debreceni Egyetemen összesen 366 kínai diák tanul ebben a félévben, akik közül 24 hallgató magyar szakos. Mindez inspirációt adott ahhoz, hogy a kínai kultúra bemutatásával csatlakozzanak a Nagyerdő Hete programsorozatához. A Debreceni Kínai Diákszövetség tagjaival közösen október 8-án több bemutatót is tartanak. Így például megszólal a guzheng, a kínai citera, tai-chi gyakorlatokat lehet megnézni és kipróbálni is, lesz hagyományos viseletben előadott kínai tánc, tánctanulási lehetőség, teaceramónia, valamint kötélhúzás kínai módra 7 tagú csapatok részére. A különlegességek között is különlegesség lesz a Kínában kínai orvoslást tanult dr. Petró Mátyás szereplése, aki a közönség előtt, zenekísérettel fog egy tusfestészeti alkotást létrehozni.

Fotó: Miskolczi János

Sok köcsögbe belefuthatunk hétvégén a Dósa nádor téren