Jólesett a debreceni páros és az eső is. A Zamat Fesztivál második napján jártunk

Gasztro Helyi hírek

A júliusi Debrecziner Gourmet fesztivál után újabb gasztronómiai kalandozásra invitálták a szervezők a debrecenieket. Ezúttal a Zamat Fesztivált rendezték meg a hétvégén, igaz, nem a legjobb időzítéssel, hiszen az időjárás nem igazán fogadta kegyeibe a Nagyerdei Stadion szomszédságában lévő rendezvényt.

Érkezésemkor már borult volt az ég, de némi élet volt még a szabad ég alatt felállított standoknál. A pörgetős szerencsekerekeknél hosszú sor állt, de leginkább a sátrakban volt nagy a nyüzsgés, ahol több helyi étterem és pálinkamanufaktúra is kínálta a portékáit. A sláger ezúttal is a hungarikummá nyilvánított debreceni páros volt kenyérrel és mustárral. A szervezők gondoltak azokra is, akik a nagy kóstolásban le szerették volna mozogni a kalóriabevitelt, és – némi készpénzért cserébe – lehetőséget biztosítottak nekik, hogy beülhessenek egy dodzsemre emlékeztető mozgó szerkezetbe. Ezen kívül volt önismereti utca is, a legkisebbeknek pedig lufikkal is kedveskedtek.

Délután öt óra után az egyre tornyosuló felhőkből már ízelítőnek érkezett egy kis eső, majd repeta gyanánt az esti programok alatt úgy tűnt, mintha dézsából öntötték volna az égi áldást. Így aztán nem volt meglepő, hogy a vendégek többsége a nagyszínpadhoz közeli sátrakban húzta meg magát.

Látványfőzést tartott többek között Wolf András, a Séfek séfjének egyik zsűrije, majd ádáz küzdelem alakult ki a kóstolókért. Később a jó hangulatról Musimbe Dennis stand upos gondoskodott, akinek előadását vastaps fogadta, miként Ed Philips and the Memphis Patrol zenekarának Elvis Shows produktumát is, őket egyenesen visszakövetelték a színpadra. Majd az esemény házigazdája, az ismert gasztroblogger, Sass Dani hirdette ki a páros kolbásztöltő verseny végeredményét, amelyet az est fénypontjaként Szikora Robi és az R-GO Gidák koncertje követett.

Ha az égiek nem szólnak közbe, ez is egy hasonlóan színvonalas rendezvény lehetett volna, mint amilyen a Békás-tónál rendezett nyári esemény volt. Ettől függetlenül az esemény igazi rendeltetése megvalósult: a 2022-es Zamat Fesztiválon mindenki ehetett és ihatott kedvére. Csak a tárcánk vastagsága szabta meg, hogy mennyit. 

– Faragó László –