Alig szerezte meg az állam, máris szabadulna a nánási MotoGP-pályához kapcsolódó földektől?

Helyi hírek

Máris túladna az állam számos olyan hajdúnánási ingatlanon, amelyet a tervezett motorversenypálya-építés miatt szerzett meg. Ez a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején közzétett földértékesítési hirdetményéből derül ki – írta meg a Magyar Hang.

Ebben a hirdetményben eladásra kijelölt több mint ezer földterület mellett 15 hajdúnánási ingatlannak keres gazdát az állami földeket kezelő NFK. Ezek között szerepel a beruházási területen fekvő kilenc ingatlan is.

A versenypálya és a kapcsolódó létesítmények igénye 400-500 hektár. Ehhez gyűjtötte a földeket az állam.

Már számos ingatlant megszerzett a gazdáktól, de mintegy 40 hektárnyi területtől mindössze
négy hónap után megszabadulna. A Nemzeti Földügyi Központ ugyanis úgy tűnik, hogy vevőket keres kilenc frissen megszerzett, Hajdúnánás külterületén fekvő ingatlanra.

A szántók a Hajdúnánást Görbeházával öszszekötő úttól északra eső területen fekszenek. Ez a beruházás területe – erősítette meg a Magyar Hangnak a pálya tervezett helyét a megépítésért és a hazai motorsportért felelős cég, a Humda Magyar Autó Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

A szántók értékesítési szándéka azért is meglepő, mert a szóban forgó ingatlanok nem a beruházási terület sarkaiban találhatók. Érthetetlen továbbá az is, hogy az eladásra kínált ingatlanok jelentős része egy több helyrajzi számra tagolt, 20 hektáros tömböt tesz ki, ám abban az állam egy 1,5 hektáros földdarabot megtartana.

Ugyan az NFK ígért tájékoztatást, de az a a magyar Hang lapzártájáig nem érkezett meg, így az sem derült ki, hogy esetleg tévedésből kerültek-e az eladandó földek közé a hajdúnánási ingatlanok. Az értékesítési hirdetmény növelte a versenypályát ellenző ingatlantulajdonosok bizakodását, amelyet a területszerzések elhúzódása, a kormány megszorításai és egyes állami beruházások elhalasztása táplált bennük. Elvégre – mondják –,

miért adna máris túl a megszerzett ingatlanokon az állam, ha nem azért, mert már tudják, hogy nem lesz motorversenypálya?

Leállíthatják a hajdúnánási MotoGP-pálya építését