Augusztus 20. hajdú-bihari fideszes és ellenzéki politikusok szemszögéből: pátoszos maszlag kontra síri csend

Helyi hírek

A magyar sportsikerekhez hasonlóan a fideszes politikusoknak kötelező megemlékeznie ünnepnapjainkról a közösségi oldalaikon, a táborból lehetőleg nem kibeszélve. Ennek hajdú-bihari uraink is maximálisan eleget tettek, ellenzéki kollégáik viszont elegánsan ignorálták a magyar állam születésnapját.

Nézzük, mit alkottak a fideszes képviselők, polgármesterek (a teljesség igénye nélkül).

Papp László, Debrecen polgármestere úgy véli, “Szent István életműve 1000 éve mutat utat a magyarságnak”. Mint írja, István király “személye és döntései a történelem által igazoltak és még nemzetünk történelmének sötétebb korszakaiban sem vonták soha kétségbe azok kiemelkedő jelentőségét. Első királyunk élete, döntései példaként szolgálnak ma is mindannyiunk számára”.

Szólláth Tibor Hajdúnánásról ezt üzeni: “Szent István napja a magyarság egyik legnagyobb ünnepe. Államalapító szent királyunk biztonságot, hitet, jövőképet adott az országának” – írta ki Facebook-oldalára a város polgármestere.

Kósa Lajos helyesen tudja, hogy augusztus 20. Magyarország megszületésének, Szent István királyunknak az ünnepe.

Voltál már oly sok minden, sztálinista alkotmányünnep, új kenyér, gusztushúsz.
Nekünk Születésnap voltál, az is maradsz, s egy kicsit Virágkarnevál is
üzente a fideszes képviselő szeretett hazájának.
Pósán László szerint Szent István királyunk nemcsak a nemzeti identitásunk alapjait jelenti számunkra, hanem eszmeiségét képviselve, a világnak megmutatva büszkén vállalhatjuk magyarságunkat.
Tasó László ünnepi videóüzenetéből nem nagyon tudtunk értelmezhető részletet kihámozni, de talán kedves olvasóinknak sikerül. Mindenesetre itt a szöveg leirata:
Államalapításunk ünnepén újra megemlékeztünk arról a műről, az alkotásról, amely Magyarországot jelenti, és megerősítettük egymásban a hitet, hogy értékeinket meg kell tartanunk, és menni kell tovább, haladni kell tovább a Szent Istváni úton. Debrecenben 53. alkalommal a virágkarnevállal együtt van az ünnep. Azt gondolom, hogy ez is megmozgatta az embereket, minden alkalommal visszaköszön a virágkarneváli kompozícióban a Szent Korona és a koronázási ékszerek, amelyek mindig legnagyobb tapsot kapják. Ez a fontos, hogy legyen taps, amikor ünnepelni kell, és legyen összefogás, amikor erőre van szükség. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok
– mondta vissza Orbán Viktor védjeggyé vált csatakiáltását Hajdú-Bihar megye 3. száma választókerületének országgyűlési képviselője.

Tiba István nem sokat kockáztatott, egy Szent István-szobrot ábrázoló képeslapot osztott meg, rajta hazánknak szóló születésnapi jókívánsággal. Vitányi István még biztosabb megoldást választott: tovább osztotta a magyar kormány által közzétett koronás képet.
Bodó Sándor nem köszöntötte külön a magyar államot, volt is bőven dolga: Ebesen és Nagyhegyesen is születésnapi buliba volt hivatalos. Előbbi településen belefért egy kis bolondozás is a frissen átadott Bocskai-szablyával:

Hajdú-Bihar megyei ellenzéki képviselői többnyire némák maradtak az ünnep kapcsán, de a városvezetők között azért akadtak kivételek. Egyikük Hegedüs Péter, Balmazújvárosi polgármestere, aki békét, biztonságot, boldogulást és új szellemiséget kívánt honfitársainak. Ha valakit kihagytunk, elnézést kérünk.

Fotó: Facebook/Pósán László