A debreceni bíróságon is spórolnak a benzinen a távmeghallgatásokkal

Helyi hírek

Január 1-je és június 1-je között összesen 6443 alkalommal tartottak távtárgyalást, ami egyértelmű növekedést jelent – vonta le a következtetést a Telex az Országos Büntetés-végrehajtási Intézettől kikért adatok kapcsán.

A bv szerint a módszer

csökkenti a személyi állomány szolgálati leterheltségét, ritkábban kell szállítani a fogvatartottakat, az intézet üzemanyagköltsége is csökken.

„Költséghatékony és ügyfélbarát megoldás is egyben” – mondta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője, aki a Telex kérdésére hozzátette, hogy az eljárás használatával kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok, és az áldozatok védelmét is jobban tudják garantálni, a sértettnek nem kell egy helyiségben tartózkodnia az esetleges támadójával.

A tárgyalások külföldi helyszínekkel is összeköthetők, így az utóbbi két évben a Debreceni Törvényszéken is tartottak külföldi meghallgatást a Via Videó rendszer segítségével, és kapcsolatban léphettek Németországban, Oroszországban, Olaszországban vagy akár Ausztráliában tartózkodó személyekkel is. Debrecenben a határ közelsége is szerepet játszik, mert sok olyan bűneset történik Hajdú-Bihar megyében, főképp Berettyóújfalu környékén, aminél az elkövetők román állampolgárok. Őket elfogásuk után a legközelebbi, nagyváradi törvényszékről kapcsolják be a debreceni tárgyalásra.