Catl akkumulátorgyár Debrecen

Megszólalt az első politikus, aki nagyon nem örül a Debrecenbe érkező kínai akkumulátorgyárnak

Helyi hírek

Mint arról beszámoltunk, a kormánysajtó csak szerényen “Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházásaként” emlegeti a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) által Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárat. A telepet 221 hektáros területen építik majd fel 3 ezer milliárd forintból.

Amellett, hogy állítólag 9 ezer munkahelyet teremt a leendő üzem, számos aggály is felmerült a nem éppen környezetbarát iparág Debrecenbe telepítésével kapcsolatban – ezekről bővebben itt.

A beruházást leghangosabban Pósán László országgyűlési képviselő üdvözölte, aki el is ismételte, hogy “Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg” – aztán vagy így van, vagy nem. Papp László polgármester csak továbbosztotta Szijjártó Péter videóját a megállapodásról, Kósa Lajos  pedig valószínűleg még a Székelyföldi Körverseny bűvöletében lebeg, kedd óta ugyanis nem hallatta a hangját nyilvánosan.

Frissítés: a Civil Fórum Debrecen Egyesület jelezte, hogy ők már korábban felemelték hangjukat a kínai akkumulátorgyárt lehetséges veszélyei miatt. Facebook-posztjukban azt írják, bár, gazdasági szempontból a város mindenképpen jól fog járni ezzel a beruházással, de felmerülnek aggályok is Debrecen élhetőségével kapcsolatban. Gondola Zsolt Zoárd, az egyesület képviselője révén az alábbi kérdésekre szeretne választ kapni:

Milyen környezettanulmány készült a Déli Ipari Park kialakítása előtt? Egy több mint 9000 főt foglalkoztató gyár mekkora energia és víz ellátási többlettel terheli a várost?. Mekkora lesz a gyár várható zajszennyezése, milyen veszélyes anyagokat fognak használni amely egy baleset következtében a levegőbe vagy a vízhálózatba kerülhet? Mi garantálja azt hogy városunk jövő nyáron nem fog ivóvíz hiánnyal küzdeni? Mi a garancia arra hogy nekünk debreceni lakosoknak nem kell szenvednie a szálló portól?
Hogyan fogja megoldani a város vezetés a meglévő és jövőbeni közlekedési fennakadásokat?
Mit kezd a város a lakhatási problémával?

Ellenzéki reakció Debrecenből nem igazán jutott el hozzánk, egyedül Varga Zoltán foglalt állást a bejelentés másnapján. Hajdú-Bihar megye egyetlen ellenzéki parlamenti képviselője Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz, rég tudjuk, mi Orbán álma: tönkretenni egy országot. Varga elsősorban környezetvédelmi aggályokat fogalmazott meg most:

A kérdés viszont az, tényleg az-e a vágyunk, nekünk debrecenieknek, hogy a környezetvédelemnek fittyet hányó, azzal a legkevésbé sem törődő, a világ egyik legszennyezőbb, robbanásveszélyes, rákkeltő anyagok tonnáit szállító, raktározó, szinte csak azokkal dolgozó, és ezekből szintén tonnaszám veszélyes hulladékot termelő ázsiai multit – lásd pl. Samsung-gyár Gödön – telepítsen az Orbán-kurzus Debrecenbe, lebetonozva városunk legjobb földjeit, elszivattyúzva, beszennyezve az amúgy is kevés ivóvizünket.
Kötve hiszem!
– írja a DK-s képviselő.

Fotó: catl.com