Térképen az orvos- és ápolóhiány miatt szünetelő ellátások: Debrecen Szolnokot és Szegedet is kisegíti

Helyi hírek

Egyre több helyen szünetel az egészségügyi ellátás az orvosok és az ápolók hiánya miatt. A 444.hu térképre vitte azokat az intézményeket, ahol valamilyen funkció nem működik.

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban például július óta nincs gyermekintenzív ellátás, a legkomolyabb műtéteket szakdolgozók híján nem tudják elvégezni.

A súlyos beteg gyerekeket 55-150 kilométerrel odébb, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben vagy Budapesten látják el. A sima szülőszobai ügyeletet pedig Mezőtúr és Karcag vette át, 50-70 kilométerre Szolnoktól.

A megyei kórházak közül csak a szekszárdi mérhető a szolnokihoz, ha azt nézzük, mennyi ellátást kellett mostanában szüneteltetni. A Balassa János Kórházban még 2020-ban, a járvány miatt állították le a krónikus belgyógyászatot, a kardiológiai rehabilitációt, a mozgásszervi rehabilitációt és a reumatológia aktív fekvőbeteg-ellátását. Idén nyáron kellett volna újraindítani ezeket az ellátásokat, de orvos- és ápolóhiány miatt nem sikerült. Szabadság miatt a gyermekkardiológia is szünetel augusztus közepéig, ezért a betegeknek 90 kilométert kell utazniuk Pécsre vagy Kaposvárra.

Országszerte 43 intézményt találtak, ahol azért kellett idén szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nincs elég orvos vagy ápoló. Előfordul, hogy ez tényleg átmeneti időszakra szól, a szegedi klinikán július végén, másfél hétre állt le a 22 ágyas urológia.

A súlyosabb eseteket Debrecenbe, Pécsre és Budapestre irányították, az enyhébbeket Gyulára, Bajára és Orosházára.

A térkép az eredeti cikkben interaktív.

A szakrendelők is könnyen bajba kerülnek. Baktalórántházán a bőr- és nemibeteg-ellátás, Létavértesen a rehabilitáció (ezt is Debrecen vette át), Tiszaújvárosban az audiológia, Borsodnádasdon a szülészet, Szabadszálláson a röntgen és a sebészet, Zircen a neurológia és a szemészet szünetel. Dunavecsén a bőr- és nemi betegségek mellett az urológiai, ortopédiai és reumatológiai bajokat sem tudják ellátni, utóbbi kettőt tavaly év eleje óta.

További részletek a 444.hu cikkében.