Kilincs

Áramot vezetett a kilincsbe, egy hajléktalan látta kárát – helybenhagyta a férfi büntetését a Debreceni Ítélőtábla

Helyi hírek

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2022 áprilisában M. J. Cs. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A Debreceni Ítélőtábla hétfőn helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 tavaszán elhatározta, hogy – mivel a használatában lévő nyíregyházi családi házba korábban több alkalommal is betörtek -, a betörések megakadályozása érdekében áramot vezet a bejárati ajtó kilincsébe. A házban található hálózati dugaljba hosszabbítót dugott és a hosszabbító fázis szálát rákötötte a bejárati ajtó zárját borító fém zárvédő lemezhez, melyet egy távirányítóval működtető megszakítóval látott el.

Amikor a vádlott elhagyta a házat, áram alá helyezte a bejárati ajtó kilincsét, amely így alkalmas volt emberi élet kioltására is. A vádlott az ingatlan bejárati ajtajára figyelmeztetésként egy fehér papírlapot tűzött, melyen a „STOP, ÁLLJ” felirat állt, és a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőre egy sárga bóját is kihelyezett.

2021 áprilisában mikor a vádlott elhagyta lakását, ilyen módon áram alá helyezte a bejárati ajtót. Ezt követően két hajléktalan férfi a letaposott kerítésen átmászva bement az ingatlanra. Mikor a bejárati ajtóhoz értek, egyikük egy rongyot tekert a kezére, azzal beütötte az ajtó üveges részét. Ezután a nyíláson benyúlt, és a közeli asztalról egy kalapácsot vett fel, hogy azzal verje szét az ajtót. Miközben kihúzta a kalapácsot, hozzáért az ajtóhoz, amitől kismértékű áramütést szenvedett. Ezután a két férfi meglátta az ajtón húzódó kábelt, és mivel azt hitték, hogy riasztó vagy áram, elmenekültek a helyszínről.

A vádlott tudta, hogy az általa alkalmazott birtokvédő módszer alkalmas lehet arra, hogy más személy sérülését, akár halálát okozza. 

– Debreceni Ítélőtábla –