Üzent az alpolgármester: Debrecennek rövidesen kiemelkedő szerepe lesz a hazai autógyártásban

Helyi hírek

Debrecen  magyar gazdaságban betöltött funkciója is meghatározóvá válik majd – tette közzé közösségi oldalán Barcsa Lajos, Debrecen gazadasági ügyekért felelős alpolgármestere. Hozzátette, hogy Debrecennek rövidesen kiemelkedő szerepe lesz a hazai autógyártásban.

A fenti mondatok természetesen az épülő BMW-gyár kapcsán jutottak eszébe. Bejegyzésében arról is beszámol, hogy Szijjártó Pénter, külügyminiszter tegnap videós konferencián egyezetett a BMW-s vezetőkkel.

A megbeszélésen szó esett az autóipar kihívásairól is.

A háborús inflációs környezet, a nyersanyagárak emelkedése és a beszállítói láncok bizonytalansága mind-mind komoly feladatot jelentenek az iparág számára. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ne rakjunk plusz terheket az autóiparra – tette közzé a külügyminizster közösségi oldalán.

Számunkra természetesen fontos a környezetvédelem, ugyanakkor annak kéz a kézben kell járnia a versenyképesség folyamatos fejlődésével. Az nem lehet, hogy ideológiai vagy politikai okokból egy komplett európai iparágat véreztessünk ki most, amikor az európai gazdaságnak támogatásra van szüksége. S

zerintünk most nincs itt az ideje annak, hogy konkrét időpontot tűzzünk ki a hagyományos gépjárműmotorok teljes kivezetésére. A károsanyag-kibocsátást természetesen csökkenteni kell, de mindezt a józan ész talaján állva kell megtenni.

Hazánk számára különösen fontos az autóipar jövője, hiszen annak termelési értéke megközelíti éves szinten a 10 ezer milliárd forintot, és az ágazat nagyjából 150 ezer munkahelyet tart fenn – írta Szijjártó Péter.

196 méter átmérőjű körforgalom lesz a BMW gyár főbejáratánál