Enyhül-e az aszály? Hamarosan kiderül

Helyi hírek

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály – írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elsősorban az Alföldön nagy a vízhiány, melynek nagy részén már a nagyfokú aszály jelei láthatók – írták.

A meteorológiai szolgálat honlapján közölt részletes agrometeorológiai elemzésében is azt írta: országos, áztató eső továbbra sem érkezik, csak szórványos záporok, zivatarok várhatók, nagyobb számban kedden-szerdán és a hét végén. Bár egyes területekre jelentős mennyiség is hullhat, lesznek olyan területek, ahol egyáltalán nem esik majd. Csak kisebb körzetekben valószínű 10 millimétert elérő csapadékmennyiség, a talaj így csak helyenként fog megázni, az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály – írták.

Mikor érkezhet csapadék Hajdú-Biharba?

Az Időkép előrejelzése szerint a csapadék valószínűsége kedd hajnalban kezd emelkedni, és a legnagyobb eséllyel délben, valamint kora délután kémlelhetjük az eget reménykedve:

Csapadék Hajdú-Bihar

A folytatásban marad a változékony idő, de áztató eső továbbra sem valószínű. Szerdára virradóan ismét a dunántúli és középső tájakon számíthatunk záporokra, zivatarokra. Napközben napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, a közeledő hidegfront hatására elszórtan záporok, zivatarok, néhol heves zivatarok alakulhatnak ki. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a délnyugati szél, zivatarok környezetében viharos széllökések lehetnek. Délután 27 és 35 fok közé emelkedik csúcshőmérséklet. Délen, délkeleten lesz a legmelegebb.

Csütörtökre megérkezik a hidegfront, de már kevés csapadékkal. Napközben a felhőátvonulások mellett többnyire napos idő várható, záporok néhol délen, délnyugaton alakulhatnak ki. Az északnyugati szelet az ország északi, északkeleti megyéiben kísérhetik erős, néhol viharos lökések. A legmagasabb hőmérséklet 24-29 fok között valószínű.