240 millió EU-s pénzből újították fel a Görgey Utcai Óvodát

Helyi hírek

Bruttó 240 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert a város a debreceni Görgey Utcai Óvodában befejeződött az energetikai korszerűsítésre melyet május 20-án adtak át. Az eseményen beszámolót tartott Papp László, Debrecen polgármestere is  – tette közzé Debrecen önkormányzata.

A fejlesztés alatt az óvoda külsőleg teljes egészében megújult. Átesett egy energiahatékonysági szempontból nagyon fontos nyílászárócserén, homlokzatfelújításon, amely utóbbi plusz szigetelést is jelentett egyben. Emellett az óvoda energetikai rendszere teljesen átalakult: hőszivattyús megoldás segít az energiahatékony fűtési folyamatok lebonyolításában.

E technológia telepítésével együtt a radiátorokat is lecserélték, korszerűsítették az óvoda központi szellőzőrendszerét és a világítási rendszert. Az épület akadálymentes megközelítése is biztosítottá vált. A fejlesztésnek köszönhetően az eddiginél sokkal energiahatékonyabb lesz majd az intézmény működtetése,

bár – mutatott rá Papp László – az energiaárak emelkedése miatt nem biztos, hogy az ezzel kapcsolatos költségek csökkennek. Ha azonban ez a beruházás nem történt volna meg, akkor mindenképpen drágább lenne az üzemeltetés – tette hozzá.

Az energetikai célú beruházásra bruttó 240 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert a város, melyből az épületre fordított kivitelezési költség bruttó 227 millió forint volt.

A 33 önkormányzati óvodából az elmúlt öt évben 12 esett át részleges vagy teljes felújításon – több mint 3 milliárd forint értékben –, jelenleg 8 óvoda esetében zajlik vagy van folyamatban előkészítése fejlesztéseknek, s új óvoda is épül a Tócóvölgyben. Az előkészített óvodafejlesztési projektek értéke 2,6 milliárd forint. Az átgondolt energiahatékonysági fejlesztéseknek köszönhetően jelentős a károsanyag-kibocsátás csökkenése: évente közel 500 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Pósán: “kicsik és nagyok meghívására érkeztem az óvodai családi napra”