Nagy dobásra készül a BMW Debrecenben

Gazdaság Helyi hírek

A BMW debreceni gyára lesz a világon az első olyan autógyár, amely fosszilis tüzelőanyag-mentes gyártást folytat – jelentette be Oliver Zipse vezérigazgató a BMW éves közgyűlésén szerdán Münchenben.

„A magyar üzem teljesen felhagy a fosszilis tüzelőanyagokkal” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy ezzel a lépéssel a debreceni autógyár lesz az első a világon, amely fosszilis üzemanyagok felhasználása nélkül működik.

A magyarországi üzem építése június 1-jén kezdődik. A cég szerint az első tisztán Class New elektromos autók 26 hónappal később hagyják el a gyártósort. A termeléshez szükséges villamos energia nagy részét helyben állítják elő, a többit “100%-ban megújuló energiaforrásból” termelik – mondta Zipse.

A debreceni üzemben a földgáz használatának mellőzése nem ellátási megfontolásokon alapul, hanem a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozza – mondta a társaság szóvivője, hozzátéve: ez a koncepció az ellátás biztonságát és az árstabilitást egyaránt garantálja.

A BMW gyárai elsősorban hő- és erőművek, valamint festékkemencék üzemeltetéséhez használnak gázt. A cégcsoport tavaly 3,5 millió megawattóra földgázt használt fel világszerte, ami több mint a fele a cég 6,5 millió megawattórás energiájának.