Döntően EU-s és kormányzati pénzekből működik idén is Hajdú-Bihar megye önkormányzata

Helyi hírek

Elfogadta ez évi költségvetését a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés 1 milliárd 568 millió forint bevételi és kiadási főösszeggel pénteki debreceni ülésén – közölte az önkormányzat sajtószolgálata.

A közlemény szerint a központi támogatás változatlanul 311 millió forint, amely az összköltségvetés húsz százaléka. A büdzsé jelentős részét, 75 százalékát pályázati forrásokból fedezik.

A mintegy 1,2 milliárd forint bevételi forrást jelentő 26 pályázatból nyolcat nemzetközi pályázat keretében közvetlenül Brüsszelbe nyújtanak be – jelezték. A megye lakosságát szolgáló további 14 pályázattal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), illetve az Emberi Erőforrások Operatív Program (EFOP) keretében jut európai uniós forrásokhoz a megye, négy pályázattal pedig hazai forrásból valósulhatnak meg a költségvetési célok – írták.

A közgyűlés által, Pajna Zoltán előterjesztésében elfogadott büdzsé rögzíti, hogy a fix összegű központi támogatásnak köszönhetően a koronavírus-járvány a 2022-es költségvetésre nincs negatív hatással, a költségvetés bevételi oldala stabil annak ellenére, hogy “az általános központi támogatáson kívül egyéb kiegészítő támogatást a megyei önkormányzatok részére a központi költségvetés nem tartalmaz”.

A dokumentum szerint nem változott a köztisztviselői illetményalap központi szabályozása, az továbbra is 38 650 forint, amelynél a helyi önkormányzat rendeletben – saját forrás terhére – magasabb összeget is megállapíthat.

Hajdú-Bihar megye önkormányzata az illetményalap összegét a 2022-es évre 51 000 forintban határozta meg – tartalmazza a költségvetési rendelet.