Szablyát adtak egymásnak, és szalagot is vágtak a politikusok Hajdúsámsonban

Helyi hírek

Többszörös ünnepet tartottak január 24-én Hajdúsámsonban. A helyi múzeumban rendezett ünnepség elején megemlékeztek Kölcsey Ferencről, majd Antal Szabolcs polgármester beszédében elmondta, hogy a nemrég elkészült új közösségi házat is felavatják, mely 50 millió forintos támogatással valósult meg. Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke Hajdúsámson polgármesterének átnyújtotta Bocskai fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát – írja a megyei önkormányzat közleményében.

A helyi múzeumban rendezett ünnepség elején megemlékeztek Kölcsey Ferencről, majd Antal Szabolcs polgármester beszédében elmondta, hogy a nemrég elkészült új közösségi házat is felavatják. Úgy fogalmazott, az egykor tűzoltószertárként működő épület felújítása nagy előrelépést jelent a település kultúrájával, hagyományőrzésével kapcsolatban lévő emberek, civil közösségek számára. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, mintegy 50 millió forintos támogatással valósult meg. 

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt hangsúlyozta, Hajdúsámson úgy fejlődik, hogy közben ragaszkodik az értékeihez, a magyarságához. Hozzátette, számos olyan fejlesztés valósult meg az elmúlt években, melynek közösségmegőrző, közösségerősítő szerepe is van. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke pedig az új közösségi ház hagyományőrzésben betöltendő szerepét hangsúlyozva elmondta, éppen most érkezett az új épületbe a megyei önkormányzat Ember – táj – csillagok nevet viselő vándorkiállítása, mely a hortobágyi pásztoréletet és a csillagoségbolt-parkok szerepét hivatott bemutatni.

Zoltán szerint az elmúlt évszázadokban létrehozott tárgyak és értékek képezik kultúránk alapját, és ez az, ami megkülönböztet bennünket, magyarokat a világ bármely táján.

A közösségi, térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének szándékával közös örökségünk, múltunk és hagyományaink szimbólumaként a megyei önkormányzat elnöke Hajdúsámson polgármesterének átnyújtotta a szervezet által készíttetett Bocskai fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát. 

Hajdúhadházon is van már Bocskai-szablya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.