Járókelő kergette zsákutcába a rablót Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2021. november 19-én megtartott tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki megpróbált kirabolni egy idős nőt Debrecenben. A férfi menekülés közben zsákutcába jutott, ahol a rendőrök elfogták.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az eljárás közel hatszázezer forintos bűnügyi költségét a vádlottnak kell megfizetnie.

A vádirati tényállás szerint a férfi 2019. június 1-jén reggel 6 órától egy debreceni presszóban italozott, ahonnan többször elment, majd visszatért. A presszóban 12 óra körül nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd távozott a Faraktár utca irányába.

A férfi egy üres telken 14 óra 50 perc körül a szükségletét végezte, amikor meglátott az utcán egy idős nőt, aki akkor szállt le a buszról a Faraktár utcai megállónál. K. A. ekkor elhatározta, hogy megszerzi az idős sértett táskáját a benne lévő értékekkel. A sértett irányába szaladó férfi trágár szavakkal illette az idős nőt, akinek megragadta a vállán lévő táskáját. A sértett segítségért kiabált és ki akarta kerülni a férfit, aki megragadta a táskát és elkezdte rángatni azért, hogy azt megszerezze.

A vádlott folyamatosan szidalmazta a 78 éves nőt, majd az erőszakos cselekedet közben megragadta a sértett karját, miközben a táska fülét rángatta, amely miatt mindketten a földre estek. A cselekményt látták a közelben tartózkodó állampolgárok, akik az idős nő segítségére siettek. Ezt észrevette a vádlott, ezért a helyszínről elmenekült.

Az egyik tanú futva követte a támadót, közben telefonon felvette a kapcsolatot a rendőrséggel és folyamatosan közölte, hogy melyik utcán haladnak. A vádlott végül menekülés közben befordult a Lőrinc pap utcába, ami egy zsákutca. Ezt látva a férfi földre rogyott, majd őt a helyszínre érkező rendőrök elfogták.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás során a vádirati tényállással egyező ítéleti tényállást állapított meg. Az eljárás alatt a férfi tagadta tettét, egyik vallomásában azt is állította, hogy az idős nő támadt rá, nem pedig fordítva. A vádlott még az utolsó szó jogán is vitatta felelősségét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tarott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig.