Dinnye

Tonnaszámra marad a dinnye a hajdú-bihari földeken

Helyi hírek

Augusztus végén, szeptember elején már képtelenek voltak eladni terményüket a magyar dinnyetermesztők, így több tízezer tonna mennyiséget meghaladó dinnye maradt a földeken, és jó részüket egyszerűen betárcsázták – számolt be a Telex.

A válságos helyzet leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét érinti, ennek oka az elavult termesztési technológia, az augusztus végi hideg és az átrendeződő világpiaci viszonyokban keresendő.

Valamilyen nagy zavar van a kereskedelemben. Teljesen érintetlen dinnyeföldek is vannak még az ország több pontján. 0 Ft-ért sem kell. Maximum 30-ért. Pedig megtermelni többe került. Aztán az ember sétálgat úton útfélen, és 150 és 200 Ft/kg árakon van kint a pultokon. Elindult az import is, mintha itthon már véget ért volna a szezon. Hol a hiba?”

– írta Facebook-posztjában a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

„Akinek augusztus elejére nem érett be a termése, az pórul járt. A magról vetett, hagyományos fajtákkal dolgozó termelők hozzá sem tudtak nyúlni a dinnyéjükhöz. Ezek a fajták itt szeptember elejére érnek be, de ezeket már amúgy sem igényli igazán a piac. Nagyjából három éve megfigyelhető már ez a tendencia, de idén csúcsosodott ki”

– mondta Kerezsi Csaba, a Magyar Dinnyetermesztők Egyesületének alelnöke, aki maga is Szabolcsban termeszti a gyümölcsöt.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, azon a 800 hektáron, ahol intenzív dinnyetermesztés folyik, 20-25 százalék maradt kint a földeken. Ha 50 tonnás termésátlaggal számolunk, akkor ez nagyjából 10 ezer tonnát jelent. A hagyományos termesztésű 300-400 hektáron közel 70 százalékos volt a veszteség, nagyjából 6 ezer tonna ment veszendőbe. Ezt a gazdák letárcsázzák, bedolgozzák a földbe” – mondta Kerezsi.

A szakember szerint a dinnyeszezon jól indult, a termesztők is elfogadható árakat kaptak, de aztán szinte egész Európában egyszerre érett be a gyümölcs. A piac hirtelen nem tudta felvenni ezt a nagy mennyiségű dinnyét, majd ehhez hozzájárult augusztus közepétől egy lehűlési hullám. Nagyon erősen érezteti a hatását az ukrán dinnye is. Kilónként 17 eurócentért szállítják például Odesszából a Baltikumba, nálunk ennyiért meg sem lehet termelni, náluk pedig ebben költségben a csomagolóanyag és a szállítás díja is benne van.