Nagy munkálatok kezdődnek a Bethlen utcán és az Egyetem sugárúton, rengeteg változás lesz

Helyi hírek

Megkezdődik a debreceni Bethlen utca és az Egyetem sugárút kapacitásnövelő beruházása. A munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Fodor Levente és Papp Csaba önkormányzati képviselő 2021. szeptember 17-én.
Papp László polgármester elmondta: 2021 a közlekedésfejlesztés éve Debrecenben. Ennek jegyében szeptember 20-tól egy újabb helyszínen, a Bethlen utca és az Egyetem sugárút kapacitásnövelő beruházása kapcsán kezdődnek meg a munkálatok. Itt összesen 1800 méter hosszan, a Bethlen utca és a Hunyadi utca kereszteződésétől az Egyetem sugárút 54. számig tartó útvonalon újul meg összesen 30 ezer négyzetméternyi útfelület.

A munkálatok a Nagy Lajos király tér és az Egyetem téri körforgalom közötti szakaszon kezdődnek. A kivitelező az eddig sokak által parkolásra használt sávon – ahol a parkolási lehetőség így átmenetileg megszűnik – és a mellette lévő sávon fog kétirányú forgalmat biztosítani. Az Egyetem téri körforgalom és a Nagy Lajos király tér közötti buszsávot és mellette lévő sávot lezárják, s ott kezdődnek meg a közműkiváltási munkálatok.

A kivitelezésére kiírt európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást a Strabag Zrt. nyerte. A Debrecen 2030 program részeként zajló beruházás összértéke bruttó 1.492.250.000 forint, s teljes mértékben kormányzati támogatásból valósul meg.

Jelzőlámpás csomópontok:

  • A kivitelezési munkák során a három meglévő jelzőlámpás csomópont megújul, így a Bethlen utca és Mester utca, továbbá a Bethlen utca, Egyetem sugárút, Honvéd utca csomópontban, valamint a Füredi út és az Egyetem sugárút csomópontjában új, korszerű, LED-es jelzőlámpák lesznek.
  • A Bethlen utca és a Thaly Kálmán utca, valamint az Egyetem sugárút és az Ibolya utca kereszteződésében új jelzőlámpás csomópontok létesülnek a biztonságos gyalogos-átvezetések, valamint a dinamikusabb forgalom-lebonyolítás érdekében.

Térfigyelő kamerák:

Öt csomópontban – Hunyadi utca, Mester utca és Bethlen utca; Bethlen utca és Honvéd utca, Egyetem sugárút és Füredi út, Nagy Lajos király tér, Egyetem téri körforgalom – térfigyelő kamerákat helyeznek ki.

Egyéb munkálatok:

Az útrekonstrukcióval érintett területen 50 új hulladéktárolót és 50 új padot helyeznek ki a jelenleg meglévők helyett, valamint a közvilágítási hálózatot is korszerűsítik.

Forgalmi sávok:

  • A Bethlen utca, Hunyadi utca és a Mester utca csomópontjától az Egyetem tér irányába haladva az út baloldalán 3,5 méterrel szélesítik az utat a Honvéd utcáig.
  • A Füredi út és az Egyetem sugárút csomópontjában az Egyetem tér irányába a jelenlegi forgalmi sávokat bővítik, így önálló balra, egyenes és egyenes-jobbra kanyarodó sávokat alakítanak ki.
  • Az Egyetem tér irányából a Füredi út irányába egy önálló balra, valamint két önálló egyenes sávot alakítanak ki az önálló jobbra kanyarodó sáv megtartásával.

Parkolók:

  • A Bethlen utca páratlan oldalában a leállósáv megmarad.
  • Az Egyetem sugárút 15-19. szám között megmarad a várakozási lehetőség. Az Egyetem tér irányában itt egy forgalmi sáv lesz.
  • Az Egyetem sugárút 14-28. szám közötti szakaszon megmarad a parkolási lehetőség, mivel nyugati irányban 0,5 méterrel szélesítik az útburkolatot, valamint két forgalmi sáv lesz a belváros irányába.
  • Az Egyetem sugárút 35-55. szám közötti szakaszon a parkolási lehetőség megmarad.
  • Az Egyetem sugárút 38-54. szám közötti szakaszon a parkolás továbbra is biztosított lesz.
  • Az Egyetem sugárút 57-69. számig a parkolási lehetőség továbbra is biztosított lesz, továbbá az Egyetem tér irányába két forgalmi sáv lesz a közlekedők számára az Egyetem téri csatlakozásig.

Buszmegállók:

  • Az Egyetem sugárút 3. szám előtt lévő jelenlegi buszmegálló öbölbe kerül.
  • Az Egyetem sugárút 56. szám előtt található buszmegállót áthelyezik a Nagy Lajos király térre.
  • A Sestakert utca sarkán lévő buszmegállót áthelyezik az Egyetem sugárút 52. szám elé, ahol buszöblös kialakítású lesz. Az Egyetem tértől a belváros irányába közlekedőknek itt két forgalmi sáv áll majd rendelkezésükre.
  • A beruházás komplexitására tekintettel a kivitelezőnek a munkálatokat 2022 nyaráig kell befejeznie, de Papp László reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ez hamarabb is megtörténhet.

Fodor Levente önkormányzati képviselő szerint Bethlen utca és az Egyetem sugárút jelentette észak-déli útvonalnak meghatározó jelentősége van a városban. Kapacitásának bővítése ezért örömteli esemény. A képviselő köszönetét fejezte ki azért, hogy a jelenlegi parkolóhelyek többsége megmaradhat – így például a Bethlen utcának a Hunyadi utca és a Honvéd utca közötti szakaszán a páratlan oldalon is megmarad a parkolási lehetőség –, hiszen ez a környéken lakók számára fontos szempont.

Kiemelte, hogy a Honvéd utcától kezdve az Egyetem sugárút végéig teljes mértékben megújul a járda, amely mind közlekedésbiztonsági, mind esztétikai szempontból is fontos. Ugyancsak fontos az, hogy a Bethlen utca és a Thaly Kálmán utca lámpás kereszteződéssé válik, ami főleg a gyalogosok közlekedését biztonságosabbá tenni.

Papp Csaba önkormányzati képviselő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy körzetében két jelentős közlekedésfejlesztési beruházás is zajlik. Az egyik a nyugati kiskörút III. szakaszának építése, a másik pedig a Bethlen utca és az Egyetem kapacitásnövelő beruházása. E két útvonal összekapcsolódása nagyon nagy áteresztő kapacitást jelent majd. Az itt élők számára ez azt is jelenti majd, hogy kevésbé fog feltorlódni a forgalom, s így jelentősen csökkenhet a közlekedési eredetű légszennyezés. A képviselő biztos abban, hogy ez a beruházás is segít majd élhetőbbé tenni a várost.

A beruházás ütemezetten fog zajlani, ideiglenes forgalomkorlátozásokkal. Ezért az önkormányzat arra kéri a munkaterületek környékén járókat, hogy ne megszokásból, hanem a mindenkor aktuális, kihelyezett jelzéseknek megfelelően közlekedjenek!