Egésznapos programsorozattal várják a debrecenieket az autómentes napon

Helyi hírek

Debrecen, az idén új helyszínen, a Piac utca Kossuth és Szent Anna utca közötti szakaszán szervezik meg az autómentes napot.

Ezt az utat szeptember 18-án (szombaton) a rendezvény idejére lezárják. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket.

Zöldítsük ki együtt a Facebookot!

Az Autómentes Nap felhívása egy Facebook kampánnyal kezdődik. A szervezők arra hívják fel a Zöld Debrecen iránt elkötelezett embereket, hogy cseréljék le a Facebook-oldalukon a borítóképet a program hivatalos borítóképére.

HungAIRy – „Zöld közlekedéssel a tisztább, egészségesebb levegőért!”

Az Autómentes Nap rendezvényéhez a HungAIRy projekt is csatlakozott, amely az egyik legjelentősebb környezetvédelmi problémát, a levegőminőség javítását állítja a középpontba. A közlekedés jelentős mértékben hozzájárul a levegőminőség romlásához, veszélyezteti a környezetet és vele járnak olyan kedvezőtlen hatások is mint a zaj, a torlódás, a közúti baleset, és a más célra hasznosítható területek elfoglalása.

Ezért nagyon fontos Debrecenben a fenntartható, környezetkímélő közlekedés kialakítása, a közösségi közlekedés és a nem motorizált közlekedési módok népszerűsítése.

Az Autómentes Nap kiváló alkalom arra, hogy a dugókat hátrahagyva a közösségi közlekedést válasszuk, bringára pattanjunk, vagy kellemes sétával érjük el úticélunkat, átgondolva azt, hogy a mindennapi közlekedési szokásaink milyen hatással vannak környezetünkre és egészségünkre!

Az Autómentes Nap nem titkolt célja, hogy egyfajta kísérletként felhívja a figyelmet arra, hogy közterületeinket a jelenlegi megszokott (parkolás, autós közlekedés) funkciók helyett környezeti szempontból fenntarthatóbb módon is lehetséges hasznosítani.

Az Autómentes Nap rendezvénye 2021. szeptember 18-án egy nagyszabású egésznapos programmal várja az érdeklődőket, ahol a környezetvédelem és a környezetkímélő közlekedési eszközök kapják a főszerepet. Az idei évben a programok a régi Városháza előtti sétálóövezet mellett, a Piac utca Kossuth utca és Szent Anna utca közötti szakaszán lesznek.

A szervezők között van a DMJV Önkormányzata, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., a DV PARKING Kft. a Debreceni Szakképzési Centrum, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Debrecen Városi Rendőrkapitányság, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a DERKE, a DKSI – Kerékpár Szakosztály, az INTER-TANKER Zrt. a  „ZSUZSI” Erdei Vasút, a Készenléti Rendőrség, a Közlekedéstudományi Intézet, a Vöröskereszt, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány és az EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Kedvcsináló

Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság kerékpáros ügyességi pályával, KRESZ-teszttel, a Készenléti Rendőrség elektromos közlekedési eszközök és lézerlövészet és fegyvertechnikai eszközök bemutatásával, a Készenléti Rendőrség Debreceni Határvadász Bevetési Osztály csapatszolgálati bemutatójával, a Katasztrófavédelem tűzoltóautó bemutatóval, tálcatűzzel és füstsátorral, a Debreceni Szakképzési Centrum Baross, Beregszászi, Brassai és Mechwart tagintézményei közlekedési puzzle-el, LEGO robot pályán, alkalmazás segítségével LEGO autóvezetéssel, LEGO önvezető jármű bemutatóval várják az Autómentes Napra látogatókat.

Az DMJV Önkormányzata a LIFE HungAIRy projektcsapatával várja az érdeklődőket, a levegő és a közlekedés kapcsolatára épülő Kahoot! kvízjátékkal, nyereményekkel és sok-sok érdekes információval Debrecen levegőminőségéről.

Az EDC Debrecen Nonprofit Kft. által megvalósított URBACT III. THRIVING STREETS projekt keretében várostörténeti időutazásra invitálja a stand látogatóit. Régi, belvárosról készült képekből készült puzzle-lel várja az érdeklődőket. Egyúttal betekintést nyújt egy lehetséges jövőbe: zöld oázisként, piknikező helyként elképzelve a Piac utcát társasjátékokkal várja a családokat.

DKV Zrt. az „Útrakelő verseny” mellett nosztalgia villamos és trolibusz különjáratokat indít az 1-es villamos, valamint a 4-es trolibusz vonalán. Valamint a Nemzetközi Trolinap alkalmából zöld szigetet alakít ki a társaság a Csonka templom előtti buszmegállóban. A Piac utcai sétálóövezetbe az rendezvényre kilátogatókat autóbusz kiállítás várja. Az INTER TAN-KER Zrt. jóvoltából vezetés szimulátorral kipróbálhatják az érdeklődök, hogy milyen egy autóbuszt vezetni, valamint a Simonffy utca sarkán a jövő egyik közösségi közlekedési eszközét, az elektromos autóbuszt is megcsodálhatják a látogatók.  A DERKE szervezésében igazi amerikai iskolabuszon lehet utazni.

ZSUZSI Erdei Vasút madársulival, interaktív mozdonyvezetéssel, SANSZ Alapítvány kutyaterápiás bemutatójával, Cívis Consort Vonósnégyessel, Réti Tibor zenés előadásával, Kiss Gergely Máté, gólyalábas interaktív produkciójával és kézműves foglalkozással várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

– DKV –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük