Bevezetik az ivóvizet a debreceni Cinege utcába

Helyi hírek

Ivóvízhálózati gerincvezeték épül a debreceni Cinege utcán – számolt be a munkálatokról Pósán László országgyűlési képviselő és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő 2021. szeptember 16-án a helyszínen.
Ez a beruházás a hétköznapi élet komfortja szempontjából komoly előrelépést jelent az itt élők számára – hangsúlyozta Pósán László. Az úgynevezett Gördülő Fejlesztési Terv – melynek keretében a Cinege utcai fejlesztés is megvalósul – tizenöt éves időtávlatokat határoz meg, s ennek jegyében valósulnak meg a város területén más helyszíneken – például külterületi részeken – is víziközmű-beruházások. Látszólag egyszerű munkáról van szó, amely azonban nagyon komoly, összetett tervezést, műszaki előkészítést igényel.

Debrecen városa ebben az esztendőben nettó 100 millió forintot költ a Gördülő Fejlesztési Terv keretében víziközmű-beruházások megvalósítására – hogy hol, mikor és milyen feltételekkel, az szakmai döntést igényel.

A politika felelőssége ebben a vonatkozásban az ezen a területen való előrejutásra vonatkozó akarat, valamint a megfelelő anyagi források biztosítsa.

Az, hogy a Cinege utcában a nyár folyamán csapadékvíz-elvezető rendszer épült ki, most pedig az ivóvízhálózati gerincvezeték megvalósítása zajlik, a későbbiekben egyéb fejlesztésekhez – például útépítéshez – teremti meg az alapfeltételeket.

Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő szerint nagyon fontos állomáshoz érkeztünk a kertségi területek fejlesztése tekintetében. Jogszabály 2011 óta írja elő a települések számára a víziközmű-hálózataik kapcsán Gördülő Fejlesztési Terv készítését. Debrecen városa e terv keretében igyekszik olyan prioritásokat meghatározni, melyek egy adott területen élők számára a legmeghatározóbbak. A 21. században alapkövetelmény a vezetékes ivóvíz biztosítása.

A Cinege utcán – 380 méter hosszban és bruttó 9,1 millió forint értékben – most egy olyan beruházás zajlik, amely egy zárványt számol fel ezen a területen, hiszen a környező utcákban már mindenütt van vezetékes ivóvíz.

Ebben a körzetben az esztendő végéig az Őzbak utcán – amely a vezetékes ivóvíz hiánya szempontjából szintén egy a Cinege utcához hasonló zárvány – épül még ivóvízhálózati gerincvezeték. Komolay Szabolcs elmondta: a Gördülő Fejlesztési Terv keretében az elkövetkezendő években tovább tart majd ezeknek a zárványoknak a felszámolása, hogy ezeket a külterületi részeket még inkább a 21. századi életkörülmények felé mozdítsa el a város. A csapadékvíz-elvezetés megoldásának köszönhetően a Cinege utcán megszűnt a belvízveszély, s az itt lakók a mostani – október 15-ig befejezendő – beruházás után vezetékes ivóvízhez juthatnak. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: az utca lakói mihamarabb jelezzék az ivóvízvezetékre való rákötési igényüket a vízműnek.