Mutyiriadó! Verseny nélkül, áron alul passzolta volna el értékes tulajdonrészét a debreceni önkormányzat

Helyi hírek

A városvezetés tegnap kis híján elkótyavetyélte a Fórum Bevásárlóközpontban lévő önkormányzati tulajdonrész egy részét – írja Mándi László momenumos képviselő.

Mándi a lépést civil fórumos képviselőtársával, Gondola Zsolttal együtt határozott felszólalással sikeresen megakadályozta, így a Fidesz visszavonta a felháborító javaslatot.

Miről is van szó?

Az épülő Csokonai Fórum (leánykori nevén: Latinovits Színház) mellett található egy tetőterasz, ami a debreceni önkormányzat tulajdonában van. Ezen a helyszínen a színházhoz kapcsolódóan egy kávézót szeretnének kialakítani. A város azonban úgy döntött, nem saját maga oldja meg ezt a feladatot, hanem kiszervezi egy vállalkozásnak – részletezi Mándi László, aki azt vette észre, hogy a megvalósítás tervezetében három olyan elképesztő húzást olvashattunk, melyek mindegyike jelentős anyagi hátrányt okozna a városnak:

Az egyik érthetetlen dolog, hogy miért ADJA EL a város ezt az igen értékes tulajdonrészét a Fórumban, ahelyett, hogy szimplán bérbe adná azt egy vállalkozónak, aki vendéglátóhelyet alakítana ki a területen? Az eladással végleg elveszítenénk a kontrollt a Színház melletti terület felett, mely egyébként szervesen kapcsolódik majd a Csokonai Fórum önkormányzati tulajdonú épületéhez.
Az még ennél is megdöbbentőbb, hogy állítólagos ingatlanforgalmi szakértőkre hivatkozva mindössze 98.250.000 forintban határozták meg a terület értékét. Egy közel 900 m2-es helyszínről van szó, a belváros szívében, a legforgalmasab bevásárlóközpontban, Debrecen újonnan épülő színháza mellett! A mintegy 110.000 Ft-os négyzetméterár, mint eladási ár annyira nevetségesen alacsony, hogy a gondatlan gazdálkodás képét vetíti elénk. Hiszen a szomszédban több olyan TELKET is találunk, melyet 2-2,5-szer ekkora négyzetméteráron kínálnak eladásra!
Különösen elképesztő a történet, ha megnézzük az eladás kapcsán kiírt “versenyeztető” pályázatot. Az önkormányzat ugyanis sajátos rendeletet alkotott a versengő árajánlatkérések kapcsán: mindössze annyit ír elő, hogy legalább 2, azaz kettő pályázót kell meghívni a versenyre
– mutatott rá Mándi.
Ami pedig talán az egész ügyben a leginkább felháborító, hogy a két pályázó, a DEXIUM Ingatlanfejlesztő Kft., a másik pedig a Fórum Bevásárlóközpont Zrt. közül egyik a másiknak 100 százalékos tulajdona. A Fórum Bevásárlóközpont Zrt. a DEXIUM Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonában áll, ügyvezetőjük pedig ugyanaz a személy: a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező debreceni milliárdos, Tutor Lóránt, aki állítólag Kósa Lajos jó barátja és régi üzlettársa.
Végül Papp László úgy döntött, visszavonja a mostani javaslatot, és egy új kiírással érkezik a következő közgyűlésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük