Munkatársát ütötte el a tolató targonca egy kokadi üzemben

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a hanyag targoncavezetővel szemben.

A vádlott 2019 novembere óta dolgozik targoncavezetőként egy kokadi telephelyen.

  1. június 26-án 7 óra 45 perckor a vádlott az üzem területén targoncaemelő géppel raklapokat emelt le egy járműszerelvényről.

Miután a férfi a géppel lepakolt két raklap árut, a visszapillantó tükörrel nem rendelkező targoncával hirtelen tolatni kezdett úgy, hogy előtte nem nézett hátra és hangjelzést sem adott a járművel. A férfi a figyelmetlensége folytán arról sem győződött meg, hogy a jármű környékén tartózkodik-e más személy, ezért a tolató targonca elütötte a munkagép mögött gyalogosan elhaladó sértettet, aki az ütközés miatt elesett.

A sértett a végtagjain és a fején zúzódásos sérüléseket, valamint a bal lábszárának törését szenvedte el, csonttöréses sérülése 8 napon túl gyógyult.

A vádlott a magatartásával megszegte a vonatkozó jogszabályi előírásokat, amely szerint tolatása előtt meg kellett volna győződnie arról, hogy senki nem tartózkodik a veszélyes térben, illetőleg biztonsági jelzést kellett volna adnia a gép elindítása előtt. A férfi tisztában volt a törvényi előírásokkal, hiszen munkába állása során munkavédelmi oktatásban részesült és munkaköri leírása is tartalmazta, hogy targoncavezetőként felelős a rakomány közelében lévők és a munkaterületen dolgozók biztonságáért.

A vádlott a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság által végzett nyomozás során beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.