238 millió forintból épül egy 2700 méter hosszú kerékpárút Debrecenben

Helyi hírek

Elkezdődött a kerékpárút fejlesztése a Biczó István-kert és a Panoráma út között – közölte az önkormányzat.

Jelenleg a hírközlési kiváltási munkálatok és szegélyépítés zajlik. A keleti városrészt érintő kerékpárút építése a Wesselényi utcán kezdődött el. A munkák egyszerre több helyszínen zajlanak majd a következő hónapokban, ha minden ütem elkészül, egy 8 km hosszú szakasz vezet majd a belvárostól egészen a Panoráma útig.

A jelenleg meglévő nagyjából 80 kilométeres kerékpárút-hálózat 10 százalékkal növekszik majd. Legfontosabb szempont, hogy a kerékpárosok biztonságosan tudjanak közlekedni. Másrészt a turisztikai szempontok is szerepet játszanak ennek a kerékpáros útvonalnak a fejlesztésében. Hiszen a Panoráma útig, a város keleti részének jelentős turisztikai zónájáig juthatunk majd el kerékpáron. A kerékpárút által fellendülő turisztika a kisvendéglőket is pozitívan érinti majd

– mondta Papp László polgármester.

A Sikló utcától a Panoráma útig tartó kerékpárút 2700 méter hosszban, 2,5 méter szélességben, kétoldali szegéllyel épül, bruttó 238 millió forintból.

A Wesselényi utcán május elején vette át a munkaterületet a kivitelező. Az első ütemben a már meglévő kerékpárutat folytatva a Vágóhíd utcai Lion Office Centerig épül meg a kerékpárút. Nyár elején várhatóan a Vágóhíd utca és a Diószegi út csomópontjától a Sikló utca irányába kezdik meg az építést. Végül a Lion Office Centertől a Diószegi útig a Vágóhíd utca teljes hosszán kerékpárút épül, így lesz teljes a 8 km-es szakasz.

Az önkormányzat a következő években több mint 3 milliárd forintot fordít a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére. Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: azok, akik aktív szabadidő eltöltést terveznek, kerékpárral könnyen eltudnak majd jutni a Debrecen külső részein lévő pihenőhelyekre. Az itt élők pedig a mindennapi testmozgáshoz tudják majd igénybe venni az épülő kerékpárutat.

A Sikló utcától a Panoráma útig tartó munkálatok előreláthatólag 2022. márciusában fejeződnek be.

Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő szerint Debrecen városa mindig stratégiában gondolkodik, mindig előre tervez és olyan koncepciót valósít meg, amely hosszú távon szolgálja az itt élők érdekeit. A Debrecen 2030 program is ilyen, amelynek keretében ez a fejlesztés megvalósul. 

A debreceni kerékpárút-hálózat mintegy 80 km. A következő években 28 km hosszúságban épül majd kerékpárút. 

Kovács István a terület önkormányzati képviselője elmondta: a Kertségi Fejlesztési Program keretében megvalósuló kerékpárúttal régi vágya teljesül az itt élőknek. Hozzátette: nem csak az itt lakók fogják használni, hanem turisztikai céllal akár a belvárosban, akár a város nyugati részében élők is ellátogathatnak erre és kipróbálhatják a kerékpárutat.