Épülő BMW-gyár Debrecenben

Elkezdték építeni a BMW gyárat Debrecen mellett – így változott meg egy kismacsi család élete

Helyi hírek

Köztudott, hogy Debrecen mellett épül fel egy hatalmas német gyárkomplexum, a BMW gyár, ahol többnyire elektromos autók fognak készülni és közel ezer embert tud majd foglalkoztatni a német cég, tervek szerint 2024 körül. Olvasónk P. János levélben számol be arról, hogyan változott meg családjának élete mióta eldőlt, BMW gyár épül azon a területen, ahol  nagyszüleinek is földbirtoka volt. Alább szerkesztőségünknek küldött levelét közöljük.

A gyár bejelentése óta rengeteg féle, fajta változás történt már a még el sem készült gyárral. Például a vírus és annak hatásai okán, közel egy évet csúszik a 2023-as átadás. Természetesen a beruházás tervezett költségei is emelkedtek, nem is egy alkalommal már. De említhetném a terület tervezettnél nagyobb felvásárlását is.

201 millióval drágult a debreceni BMW-gyár egyik munkálata

A beruházás hatásait valamelyest mindenki érzékeli, ha más nem, az ingatlan árak emelkedésében, vagy az utak, vonatsínek felújításában vagy a Vénkerti Általános Iskola kisebbik épületének német nyelvűvé alakulásában. Tovább szűkítve a kört, talán a Debrecen mellett élő kis faluban, Kismacson ezt még inkább érzik az ott élők. Én pedig most a családom általi hatásait szeretném megismertetni a nagy közönséggel, hogy miként is befolyásolta az életünket az ide települő gyár. Valószínűleg nem egyedi a mi esetünk, de ezt a hasonló cipőben járók még nem mesélték el ilyen részletesen.

Földbirtok felvásárlás menete

A családomban nagyszüleimnek a gyár mostani épülő területén volt földbirtokuk, amely igazán jó minőségű termőföld, vétek az ilyet építésre pazarolni, de ezzel a németek és a magyar állam mit sem törődött. Nagyszüleimnek és sok más ottani földbirtokosnak nem sok választási lehetősége volt, ügyvédet kellett fogadni. Az állam ajánlott a földért az értékének nem megfelelő összeget, amelyet vagy elfogadnak, vagy szimplán kisajátítja az állam.

Volt még egy olyan opció, hogy a területért cserébe Józsa felé ajánlanak földet, amely egy törmelékekkel feltöltött, termelésre alkalmatlan terület volt, és jelentősen messzebb esett az eredetinél. Emellett egy kis területet meg akart hagyni a nagyszüleim birtokából az állam, amely termelésre alkalmatlan mennyiségű volt, és egy villanyoszlop is helyet foglalt rajta, így inkább ezt a részt is odaadtuk, mert több lett volna vele a probléma, mint a haszon.

Ingatlanárak emelkedése

Mindnyájan érzékelhettük az elmúlt egy évben, hogy Debrecenben folyamatosan emelkednek az ingatlanárak. Magyarországon az átlagfizetésekhez viszonyítva itt vált a legnehezebbé lakást, illetve házat vásárolni, mert az ingatlanárak olyan emelkedésnek indultak, hogy a helyi átlagbérek ezzel nem növekedtek arányosan. Szintén saját családom által volt lehetőségem megtapasztalni a kismacsi ingatlanárak változását is.

Az évekkel ez előtt felértékelt ház nemrégiben, pár hónapja kelt el, a felértékeléshez képest néhány millióval magasabb áron. Azt viszont nem mondanám, hogy az ár emelkedésének mértéke nagyobb lett volna, mint a város központjában lévő bármely panellakásé.

Nyilván ezen áremelkedések azoknak jó, akiknek van a tulajdonukban lakás vagy ház a városban vagy annak közvetlen közelében. Viszont azon fiatalok számára, akik a következő években terveznek saját ingatlant vásárolni, lehetőleg minél kevesebb hitellel, azoknak kevésbé jött jókor a gyár megépítése.

Kósa Lajos: Debrecenben a BMW autókat akar gyártani

Összességében ennek a hatalmas német gyárkomplexumnak megvannak a maga előnyei és hátrányai minden debreceni ember számára, még ha nem is figyel rájuk különösebben. Az, hogy a gyár elkészültével milyen változások történnek az életünkben, nehéz lenne megjósolni.

Valószínűleg az ingatlanárak még tovább emelkednek majd, ahogyan a város és a gyár közelében lévő falvak fejlődése, megújulása is borítékolható, minél jobban közeledünk a gyár átadásának dátumához, amelyet megjósolni még nem lehet teljes pontossággal.

P. János