Szervezetten lopták a csomagokat a debreceni futárok

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség minősített csalás és sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy futárcég alkalmazottaival és társaikkal szemben, akik különböző csomagokat loptak el, egyikőjük továbbá csalással megrendelt mobiltelefonokat kézbesített szabálytalanul.

Egy futárcég két gépkocsivezető alkalmazottja elhatározta, hogy a Debrecen területén kézbesítendő csomagokat lopnak el. A vádlottak 2019 februárja és áprilisa között értékes elektronikai termékeket tartalmazó dobozokat úgy tudták kivinni a munkahelyükről, hogy azokat szabályellenesen nem rögzítették az adatbázisban. A vádlottak az ellopott termékeket később eladták és a pénzt egymás között felosztották. Ezáltal hat sértettnek több, mint 2.000.000 forint kárt okoztak, amely a csomagbiztosítások által részben megtérült.

Az egyik futár megismerkedett a harmadik vádlottal, akivel megállapodtak abban, hogy pénzszerzési céllal a férfi mások személyes adataival megrendeléseket ad le az egyik mobiltelefon-szolgáltató cég webshopjában, a kiszállítást pedig a debreceni futár vádlott területére kéri, majd az árut ellopják.

Ez utóbbi férfi a csalásba bevonta az élettársát, mindketten több alkalommal betelefonáltak a mobiltelefon-szolgáltató cég ügyfélszolgálatára, ahol magukat a megrendelésben feltüntetett személyeknek adták ki, és a kiszállítás várható időpontjáról érdeklődtek. Az így megszerzett információk alapján felvették a kapcsolatot a futár vádlottal, aki az értékes mobiltelefon készülékeket tartalmazó csomagokat a kézbesítés szabályainak megszegésével átadta a csalást elkövető vádlott társának, aki azokat később eladta.

Ezzel a módszerrel 2018 decembere és 2019 februárja között a csalással összesen kilenc mobiltelefon készüléket szereztek meg, közel 3.500.000 forint kárt okozva a telefontársaságnak, amely nem térült meg. A férfi további hét, összesen több, mint 2.500.000 forint értékű készüléket is megrendelt, azonban a szolgáltató cég ezeket már nem teljesítette. A szolgáltató sértett a Debreceni Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás során kérte kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen jelentős kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete, nagyobb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség 3 vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, a negyedik vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. A járási ügyészség továbbá indítványozta, hogy a járásbíróság a sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlottak a járásbíróság előkészítő ülésén beismerik a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését és lemondanak a tárgyalásról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük