Kósa Lajos véletlenül elmagyarázta, hogy miért félrevezető a kormány vakcinatáblázata

Helyi hírek

Emlékezetes, a kormány egy sajátos táblázattal próbálta igazolni, hogy az orosz és a kínai vakcinák jobbak, mint a nyugatiak.

Ezt az adatsort később Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus kiegészítette, és lerántotta a leplet a csúsztatásról. Szerinte ugyanis a betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kellene tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ.

Majd Kósa Lajos bement a Debrecen Televízióba kiosztani a „vírusszkeptikusokat” és az ellenzéket, de az lett a vége, hogy sikeresen megmagyarázta, miért félrevezető a kormány vakcinatáblázata.

„(…) a vírusszkeptikusok felháborítóan primitív statisztikákkal állnak elő. Összeméricskélik a különböző vakcinák hatását anélkül, hogy sztenderdizálnák az adatokat. Hát, az úgy nem mond semmit. Hiszen az egyik típusú oltóanyaggal a 65 év feletti, más krónikus betegséggel is kezelt betegeket oltjuk, a másikkal a 40 év felettieket, akik egészségesek, akkor a két adatbázis nem vethető össze, teljesen nyilvánvaló. Tehát olyan sarlatánságok vannak a baloldali elemzők között…”

– mondta Kósa.

Azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer nagyon kapós volt pénteken, míg a Sinopharm nem túl népszerű, a fideszes politikus azt mondta, mindenfajta hamis hír kering, és egyértelmű, hogy „a baloldali oltásellenességnek” is van hatása.

Úgy véli, a kínai vakcina nagyobb védettséget ad, mint a vakcinák átlaga, ezt pedig állítása szerint az Európa Unió különböző szakosított szervezetei mérik. „Figyelik az összes ország oltási tapasztalatát, figyelik az oltások hatékonyságát, és ezeket megkapja az operatív törzs is. Egyébként ezeket az operatív törzs honlapján el lehet érni.”

– állította, ám a koronavirus.gov.hu-n nem érhető el ilyen információ, és arról sincs semmiféle hír, hogy az EU mérné a Sinopharm hatékonyságát.

Az egyetemek alapítványokba való kiszervezéséről (vagyis fideszes kezekbe adásáról) annyit mondott, ostobaság, hogy a kormány saját embereivel töltené fel az oktatási intézmények kuratóriumait. Szólláth Tibor hajdúnánási fideszes polgármester tagságát azzal magyarázta, hogy ő a megyei agrárkamara elnöke, és egyedüli jelölt volt.