Ismét bővül a Debrecen Város Segélyalapból támogathatók köre

Helyi hírek

Ismét bővül a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került debreceniek megsegítésére létrehozott segélyalapból támogathatók köre. A változásról Széles Diána alpolgármester és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke számolt be 2021. április 27-én.

Mostantól egyszeri 100.000 forint támogatásra lehetnek jogosultak azok a felsőoktatási intézmény aktív nappali vagy levelező költségtérítéses képzésében résztvevők is, akiknek munkaviszonya 2020. március 11-ét követően megszűnt és azóta nem tudtak újabb munkaviszonyt létesíteni. Változás még, hogy nem csak a tanulmányokat folytató gyermek kaphat támogatást koronavírus fertőzés következtében elhunyt szülője elvesztése miatt, hanem a kisebb gyerekekre is kiterjed a segélyalap támogatása. A három hónapon keresztül biztosított havi 50.000 forint segítséget nyújthat az egyéb pénzellátások (árvaellátás, özvegyi nyugdíj) megállapításáig a családnak. A további feltételekben – így az egy főre jutó jövedelem és a támogatás mértékében – nem történik változás.

A segélyalapból elnyerhető támogatásokra a kérelmeket egy szakmai testület heti rendszerességgel véleményezi, majd javaslatot tesz a támogatások odaítéléséről döntést hozó – a Debreceni Karitatív Testület jelenlegi elnöki tisztségét betöltő – Hajdúdorogi Főegyházmegyének. A segélyalap 2020. április 23-tól 2021. április 22-ig összesen 309 kérelmezőnek nyújtott segítséget.

Amint azt Széles Diána alpolgármester a tájékoztatón elmondta, az első járványhullám idején a segélyalap célja az volt, hogy a munkájukat elvesztő debrecenieket támogassa a város. A második hullám idején azokkal bővülhetett a segítettek köre, akik megbetegedtek és hosszabb időre kiestek a munkából. Most pedig azokat a debreceni állandó lakos egyetemistákat is szeretné támogatni a város, akik munkát vállaltak, de azt a járvány miatt elvesztették, így nehézséget jelent nekik a költségtérítéses képzést fizetni. S rendkívül fontos segíteni a járvány következtében félárván vagy árván maradt gyerekeket is.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke arra emlékeztetett, hogy szinte pontosan napra egy éve indult útjára a Debrecen Városi Segélyalap, amivel a lehető leghamarabb igyekezett reagálni a város a járvány okozta veszélyhelyzetre. Köszönet illeti azokat a felajánlókat, akik az önkormányzat mellett a támogatásokat lehetővé tudják tenni. A támogatottak körének bővítéséről való döntések pedig azoknak a javaslatoknak, észrevételeknek a figyelembe vételével történtek, melyek a segélyalap felhívása kapcsán érkeztek.

Az eseményen a Debreceni Karitatív Testület által támogatott családban élő Csire Fanni egyetemi hallgatóként mondta el véleményét a segélyalap költségtérítéses képzésében résztvevő egyetemistákat érintő támogatási lehetőségéről. Úgy véli, hogy nagyon sok esetben nagyon jelentős segítség lehet ez az egyszeri támogatás az érintett fiataloknak és családjaiknak.

A Debrecen Város Segélyalap támogatási felhívása itt elérhető.