Fákat ültettek Kósa Lajosék

Helyi hírek

Fákat ültetettek és kihelyeztek egy darázsgarázst a Future of Debrecen mozgalom tagjai a Nagyerdőn a Föld napja alkalmából. A szemléletformáló akcióban a Zöld munkacsoport tagjai mellett részt vett Balázs Ákos, alpolgármester, Kósa Lajos, országgyűlési képviselő és Pósán László, országgyűlési képviselő.

Büszkék vagyunk rá, hogy Debrecenben lakik a Nagyerdő, ami az ország első természetvédelmi területe. Elődeink számára is fontos volt Debrecen természeti kincseinek védelme, ez kötelez bennünket arra, hogy jobb állapotban adjuk át a jövő generáció számára a Természet őrvárosát, Debrecent! Ez az örökségünk hívta életre a Future of Debrecen mozgalmat. A Future of Debrecen egyben értékrend, stílus és mozgalom! – emelte ki Balázs Ákos alpolgármester.

Debrecen vezetése 2020-ban új környezetpolitikát hirdetett meg. Két év alatt 3200 fát ültettek el, 50 zöld buszmegállót telepítettek, Fenntartható Debrecen díjat alapítottak, elsőként csatlakoztak a Zöld Busz programhoz, számos szemétszedési és szemléletformáló akciót hajtottak végre, létrehozták a szakemberekből álló Zöld Munkacsoportot és elindították a Future of Debrecen mozgalmat.

A polgári kormány 2020-ban klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el, melynek részeként jelentős erdőtelepítés zajlik az országban. Mi, debreceniek, közös erővel fogunk össze városunk környezetének védelme érdekében, nem csak beszélünk róla, hanem minden nap teszünk is érte – mondta Pósán László, országgyűlési képviselő.

A környezetvédelem, a fásítás, a zöld felületek növelése is kiemelt figyelmet kap Debrecenben. Ezért fontos feladat az illegális szemétlerakók felszámolása, a hulladékgazdálkodás fejlesztése, elektromos autóbuszok forgalomba helyezése, de ugyanilyen fontos a tereink, parkjaink, megóvása és fejlesztése is.

A Nagyerdő telepítése a legjobb bizonyítéka annak, hogy a cívisek mindig is odafigyeltek városukra, és a környezetre. Ezt a hagyományt kell tovább vinnünk, minden nap tennünk kell azért, hogy Debrecen a jövőben is zöld, otthonos és élhető város legyen – hangsúlyozta Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

A Nagyerdő parkerdei része egy átalakított erdő, amely nem tud megfelelő otthont biztosítani számos állatfajnak. Kevés a számukra alkalmas hely, mint például egy odvas fa. Ezért nagyon fontos, hogy az olyan kulcsfajok számára, mint a méhek biztosítani tudjunk élőhelyet. Azért is jó helyszín a darázsgarázs számára a Parkerdő, mert itt a méhek nem kerülnek úgynevezett ökológiai csapdába, mert megtalálható a táplálékhálózata – hívta fel a figyelmet Aradi Csaba, ökológus, a Zöld Munkacsoport tagja.