Véradásra buzdítják a debrecenieket

Helyi hírek

A közelgő hosszú hétvége előtt különösen fontos a véradás, erre hívta fel a figyelmet 2021. április 1-én Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere és Pósán László, országgyűlési képviselő, akik maguk is donorként érkeztek a Debreceni Regionális Vérellátó Központhoz.

A hosszú hétvégék mindig nagy kihívást jelentenek a vérgyűjtésben. A betegek ellátásához folyamatosan szükség van a vérkészítményekre az év minden napján. 

„Aki egészséges és megteheti, azt arra buzdítom, hogy adjon vért. Különösen a hosszú hétvége előtti időszakokban fontos, hogy adjunk vért, mert ilyenkor lecsökkenek a készletek” – mondta el Barcsa Lajos.

Az Országos Vérellátó Szolgálat elsődleges célja az ellátás folyamatos biztosítása, ehhez jelenleg országosan napi 1200-1400 véradásra van szükség.

“Jelen helyzetben hatványozottan fontos a véradás, mert a Covidnak köszönhetően visszaesett a véradások száma” – hangsúlyozta Pósán László országgyűlési képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Általános feltételként véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. A feltételekről itt lehet olvasni: https://www.ovsz.hu/hu/melyek-veradasra-valo-alkalmassag-feltetelei. 

A koronavírus elleni oltás nem befolyásolja a véradást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük