Ilyen lesz a zöldebb Újkert Debrecenben

Helyi hírek

Kilenc helyszínen végeznek munkákat a következő hónapokban az Újkert területén. Lakótelepi tömbbelsők, terek és parkok rekonstrukcióját végzi el a kivitelező: zöldfelületek, játszóterek és sportpályák újulnak meg mintegy 870 millió forint uniós és önkormányzati forrásból – olvasható az önkormányzat közleményében.

Összességében 12 hektárt érint a fejlesztés – jelentette be Papp László polgármester 2021. március 19-én a Böszörményi út 39-53. és a Jerikó utca 2-18. háztömbök közötti munkaterületen. Itt többek között új játszótér épül, és a zöldfelület is teljes rekonstrukción megy keresztül. A városvezető elmondta: a teljes beruházás 872 millió forintba kerül, amiből 653 millió forint európai uniós forrás és 219 millió forint a város hozzájárulása.

„83 fát ültetünk el és közel 38 ezer cserje-, valamint évelő növény ültetése történik meg. 64 ezer négyzetméteren végezzük el füvesítéssel a kikopott területek megújítását. Emellett öt játszótér és kilenc sportpálya korszerűsítése is része a beruházásnak, de járdákat és padkákat is felújítunk. A cél, hogy jobb életkörülményeket tudjunk biztosítani az itt élők számára” – tette hozzá a városvezető.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő kiemelte: a Zöld Város Program országosan is egyedülálló, ilyen átfogó fejlesztés sehol máshol nem történik. Úgy fogalmazott: nemcsak a város gazdasági eredményei számítanak, az is fontos, hogy Debrecen minden városrésze élhető legyen.

A munkavégzés helyszínének önkormányzati képviselője, Korbeák György azt hangsúlyozta, hogy az 1980-as évek elején kiépült lakótelepen még soha nem volt ilyen átfogó korszerűsítés. Az átalakuló közösségi terek minden generáció számára újdonságot jelentenek majd.

„A környéken játszóterek és sportpályák újulnak meg, és létrejön egy KRESZ-pálya is. Emellett a Nagy domb környéke, ami egy kedvelt rendezvényhelyszíne az újkertieknek, szintén teljes átalakuláson megy majd keresztül” – fogalmazott Korbeák György.

Bordásné Gyuris Katalin, az Újkert északi oldalának önkormányzati képviselője bejelentette: megújul a Görgey utcai tömbbelsőben lévő kutyafuttató, ahova új eszközöket is kihelyeznek majd, de például sakkasztalok is helyet kapnak majd a nyilvános tereken.

Fodor Levente, a Sestakert önkormányzati képviselője elmondta: az a terület már megújult a Zöld Város Program keretében, de az ott élők közkedvelt találkozóhelye az Újkertben lévő Nagy domb, ahol most kosárlabda- és kispályás labdarúgópálya, valamint szabadtéri kondipark is épül.

A Zöld Város Program Újkertet érintő munkálatai jövő év elején fejeződnek be. A fejlesztés az alábbi területeket érinti:

Doberdó utca – Görgey utca tömbbelső

a Békessy Béla utca sarkán található sportpálya környezete 

a Görgey utcai óvodával szemben található játszótér 

Böszörményi út 39-53. tömbbelső 

Böszörményi út 55-73. tömbbelső

Böszörményi út 75-87. mögötti terület

a Jerikó utca 25. előtti terület

a Nagy domb és környezete

a Lehel utca 14. szám melletti terület.

Fotó: Miskolczi János