Közel félmillió követője van már a népszerű debreceni videósnak – interjú OwnMcKendry-vel

Helyi hírek

Sokan nem tudják talán, de Debrecenben több híres youtuber is él. Interjúalanyunk az egyik legismertebb, legnagyobb rajongótáborral rendelkező cívisvárosi videós. OwnMckendry, azaz Péter 2013-ban csatlakozott a youtuberek közösségéhez, és azóta folyamatosan növekvő nézőtáborral rendelkezik. Mára pedig a feliratkozószáma megközelíti az 500 000-et. Videóit többnyire számítógépes játékokból készíti, rögzíti a monitoron látottakat, és közben saját magát, hogy őt is láthassák a nézők. Az úgynevezett gamer videósok tábora hatalmas még kicsiny hazánkban is, így igazán nagy dolog, ha valaki ilyen kiemelkedő nézettségi, követői számokat tud produkálni.

Honnan jött az inspiráció, hogy elkezdd a videózást?

Abban az időben mikor megismerkedtem a videózás fogalmával, nagyon nehéz időszakon mentem keresztül a családommal. Próbáltam egy elfoglaltságot találni magamnak, hogy a rossz dolgok kicsit feledésbe merüljenek. Láttam külföldi videósokat, és megtetszett. Kihívásként tekintettem az egészre, ki szerettem volna magam próbálni valami újdonságban, így elkészítettem az első videómat.

Közel félmillió feliratkozóval rendelkezel, de a Facebook-oldaladon csak 44,5 ezer, Instagramon pedig 88,5 ezer követőd van. Miért lehet ekkora különbség?

Szerintem, azért mert nagyon ritkán teszek említést arról, hogy milyen platformokon vagyok még megtalálható.

Milyen képességeidnek köszönhetően emelkedtél ki a nem kevés hasonló tartalmat készítő társaid közül?

Úgy hiszem, hogy bár sok hasonló videós ugyanolyan témában foglal helyet a platformon, talán mégis tudnak különbözni egymástól. Ezért nagyon fontos a személyiség kialakítása. Valószínűleg az OwnMcKendry karaktere fogja meg igazán az embereket.

Mivel foglalkoznál, ha a YouTube-on nem futottál volna be?

Szakács szeretnék lenni, és ezt nem is szeretném feladni. Vagy tetováló, de nem rajzolok jól.

Elégedett vagy az eddig elért feliratkozói számoddal? 

Én már az ezer feliratkozóval is bőven beértem, és nagyon örültem neki! Bőven túlhaladtam a saját céljaimat.

A járvány miatt is nőhetett a népszerűséged?

Mindenféleképpen érezhető volt a változás a vírushelyzet miatt. Több aktív néző, nagyobb érdeklődés. Általában ez nyári szünetben szokott érzékelhető lenni. 

Szabadidődben szoktál nézni más youtubereket? Esetleg vannak kedvenceid? Vagy, ha nem tartalmat gyártasz, akkor kiszakadsz ebből a világból?

Természetesen van pár videós, akinek követem a munkásságát. Magyar kevesebb, mint külföldi. Mai napig kapok inspirációt / ötleteket más videósoktól. Kedvenc videósom Markiplier.

Pár éve szerepeltél az Anikó Showban. Hogy jött ez a lehetőség, és hogyan hatott a YouTube-karrieredre?

Életem legrosszabb döntése volt. A videós szokásaimról szerettem volna beszélni, de sajnos mikor ott voltam a stúdióban, rá kellett döbbennem, hogy itt egészen másról van szó. Az emberek kedvesek voltak, de sajnos mai napig kapok negatív kritikát emiatt.

Többféle tartalomból is készítettél egész sorozat mennyiségű részt, melyeket élvezted a legjobban?

Nagyon sok kedves sorozat van, amit nagyon szeretek csinálni. A nézőimnek köszönhetően mindig ellátnak tartalommal, sokat segítenek azzal kapcsolatban milyen sorozatokat indítsak a csatornámon. Hello Neighbor, Five Nights at Freddy’s a kedvenceim.

Íme, egy rész a Hello Neighbor című játék végigjátszásából:

Sokan megállítanak, felismernek az utcán, az üzletekben? Milyen érzés népszerűnek lenni?

Eleinte nagyon fura volt. Idegen emberek leszólítanak az utcán, hogy képet kérnek tőlem. Mostanában azért már fel vagyok arra készülve, hogy ez megtörténik. Mindig próbálok kedves lenni mindenkivel. Az büszkén kijelenthetem, hogy a videózásnak köszönhetően nagyon sok kedves embert ismertem meg az életemben.

Volt-e olyan típusú tartalom, amelyet nem annyira élveztél készíteni, de nagy volt rá az igény, ezért kiszolgáltad a nézőidet?

Igen, volt. De aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem helyes. Nem szeretek olyan dologgal foglalkozni a csatornámon, amit nem szívesen készítek. Így veszít a videó az értékéből. 

Milyen korosztályt képvisel a nézőid többsége?

Nézőim többsége fiatal, hisz a rendezvényeken sorozatosan ezt tapasztaltam. Ennek van előnye is, hátránya is. Hatalmas felelősséggel jár, és bár a tartalmaim nem kifejezetten gyerekeknek készülnek, elkerülhetetlen mégis az, hogy ne találják meg a videóimat a fiatalok. Emiatt volt már problémám szülővel is.

Jöjjön egy húsbavágó kérdés a végére: mennyire lehet a videózásból megélni ezen a szinten, ahol te vagy?

A YouTube-on lehet pénzt keresni, de biztosak lehetünk abban, hogy nem ebből fogunk megélni. De például a videók minőségének fejlesztésére elég lehet a befolyt összeg.

– Arany Balázs –