Együtt vagyunk! - Szent László öröksége nevű virágkocsi

Több forgatókönyv is készült az idei virágkarneválhoz

Helyi hírek

A tavalyi évhez képest nem csökken a kulturális intézmények működési költsége – mondta sajtótájékoztatóján Puskás István alpolgármester 2021. február 22-én. A városvezető hangsúlyozta: az év második felére már bátrabban terveznek, ugyanakkor a virágkarneválra több forgatókönyv is készült.

A sajtótájékoztatónak a Vojtina Bábszínház adott helyet, ahol jelenleg is folynak a munkálatok a tetőszerkezeten, illetve a Kemény Henrik Múzeum kialakításán, ami az alpolgármester szerint izgalmas és fontos része lesz a város kulturális életének.

Puskás István többek között beszélt arról is, hogy bár a kulturális élet a járvány helyzet miatt a kényszerpályára került, az alkotók, a színházak nem pihennek, hiszen online térbe helyezték át eseményeiket, és élénken készülnek arra, hogy amint lehet, visszatérjenek személyesen a közönséghez intézményeik falain belül.

Elmondta: a 2021-es költségvetésben nem csökken a kulturális intézmények működési költsége a tavalyi évhez képest. Valamennyi intézménynek stabil hátteret biztosít a város a működésükhöz.

Bár a járványügyi korlátozások vége nem tudható, de jelenleg úgy terveznek, hogy késő tavasszal vagy a nyár folyamán a tavalyi évhez hasonlóan a közterületekre vissza tud majd térni a kultúra.


Az újranyitás kapcsán a közterületek használata a tavalyi évhez hasonlóan ingyenes lesz majd a kulturális programokra is. Az utcazenélésnek, vagy az utcai rajzolásnak a feltételeit is könnyebbé igyekszik tenni az önkormányzat, hogy még többen tudják színesíteni a város kulturális életét a közterületeken.

A város nemcsak a kulturális intézményeket fogja segíteni, hanem azokat az alkotó közösségeket is, amelyek a városban működnek, ezt tükrözi az idei költségvetés is. Példaként a Rocksulit emelte ki Puskás István, hiszen a tavalyi évhez képest jóval nagyobb összeggel, hárommillió forinttal támogatja az önkormányzat a szervezet működését.

Arról is beszélt, hogy a kulturális életet segítve, az önkormányzat által elfogadott kulturális stratégiában a Tócóskert egy kiemelt fejlesztendő területként szerepelt, cél, hogy idén itt is közösségi tér nyílhasson.

A tavalyi évben elindult új finanszírozási modell szerint az állam és az önkormányzat közösen finanszírozza az intézmények működését. Papp László, polgármester korábban elmondta, hogy a színházak finanszírozása, részét képezi a kormánnyal való tárgyalásoknak is abban a tekintetben, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége egy olyan javaslatcsomagot vitt a kormány elé, amelynek része az, hogy közös fenntartású színházak esetében, mint például Debrecenben a Csokonai Színház és a Vojtina Színház, az idei évben a kormány vállaljon nagyobb szerepet a színházak támogatásában.

A Déri Múzeumnál látható finanszírozási csökkenés abból adódik, hogy a régészeti bevételek várhatóan alacsonyabbak, ez azonban ez nem érinti az intézmény stabil működését.

A DMK és az Ifjúsági Ház egyesüléséből létrejött DEMKI Nonprofit Kft. idén 228 millió forintból gazdálkodhat a költségvetésből, ebből új közművelődési feladatait láthatja el. A DEMKI hálózatán kívül további helyszínek, így a Batthyány utcán található B24 Galéria is visszatér a kulturális életbe. Idén itt is fontos változások mennek majd végbe, ugyanis ide költözik a Német Kulturális Fórum. A Kodály Filharmónia, az önkormányzati finanszírozás mellett további állami támogatásokkal gazdagodik majd idén.

A színházak beruházásait tekintve a Latinovits és a Csokonai Színház kivitelezéséhez szükséges teljes összeg a rendelkezésre áll a város költségvetésében.

A Debreceni Virágkarnevált illetve a nagyobb nyári városi eseményeket, mint például bor- és jazznapokat is érintette Puskás István, és elmondta több forgatókönyv készült.

Összességében egy stabil és biztonságos költségvetés készült Debrecen kulturális területét tekintve – zárta beszédét Puskás István alpolgármester.