Szerelmet hazudott, majd pénzt csalt ki egy nőtől egy balmazújvárosi férfi

Helyi hírek

Távollétében 2 év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 36 éves vádlottat, aki fondorlatos módon csalt ki több százezer forintot a szomszédasszonyától. A többszörösen büntetett előéletű férfit 2021. január 19-én üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett 2018 januárjában megkérte szomszédját, hogy állítsa be a számítógépét. A balmazújvárosi férfi így szerzett tudomást arról, hogy a nő egy internetes közösségi oldalon kapcsolatban áll egy külföldi férfival, aki arra kérte a sértettet, hogy bár távkapcsolatban élnek, de szerelmükre tekintettel utaljon át neki 1.300 dollárt.

A vádlott elhatározta, hogy szomszédnőjét tévedésbe ejti úgy, hogy a jogtalan haszonszerzés érdekében az ismert közösségi oldalon ennek a külföldi férfinak fogja kiadni magát a továbbiakban. A 36 éves férfi ezért a profilok közül – a sértett tudta nélkül – letiltotta a külföldi férfi profilját, majd egy ugyanolyan felhasználónévvel ellátott fiktív profilt hozott létre, melyen keresztül felvette a kapcsolatot a szomszédnővel.

A sértett gyanútlanul folytatta az intim levelezést a „külföldi férfival”, akinek a profilja mögött ekkor már a szomszédja rejtőzött. Azért, hogy ez a fiktív külföldi férfi elutazhasson hozzá 2018 januárja és 2018 áprilisa között a szomszédjának 5-6 alkalommal összesen több mint 600.000 forint készpénzt adott át azért, hogy azt a vádlott tovább utalja a külföldi férfinak, mivel a nő abban a tudatban volt, hogy a két férfi a valóságban ismeri egymást.

Dr. Hornyák Zsolt bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a vádlott az eljárás során egyáltalán nem volt együttműködő, több idézésre nem is jelent meg. Emiatt a bíróság előbb rendbírsággal sújtotta a férfit, majd országos elfogatóparancsot is kiadott vele szemben. Ezen felül a többszörösen büntetett férfi végig azt állította, hogy a kárt megtéríti a sértettnek, ami azonban nem történt meg. Súlyosító körülménynek számított, hogy a vádlott a bűncselekményt több felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje alatt követte el.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyész és a vádlott védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.