Ingyenes koncerttel készül a Kölcsey Központ

Helyi hírek Kultúra

Kollmann Gábor évtizedek óta a hazai jazzélet meghatározó személyisége. A nevével fémjelzett Quintet 2017-ben alakult. A mainstream jazz gyökereiből építkezik, saját hangszerelésben szólaltatja meg a zenekar tagjainak kompozícióit, illetve a jazz történetének örök érvényű standardjeit. A Kölcsey Központban rögzített egy órás koncertjüket először a Kölcsey Központ Facebook oldalán láthatják a jazzmuzsika szerelmesei, január 20-án 19 órától.

Az 50. születésnapját tavaly május 4-én ünneplő Kollmann Gábor évtizedek óta a hazai jazzélet meghatározó személyisége. 1999-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakán. Nagy hatással voltak rá Zbigniew Namyslowski és Harry Sokal kurzusai. Az elmúlt években számos európai jazz-zenésszel együtt lépett fel quintetben, többek között Ed Neumeisterrel (USA), James Morrisonnal (AU), Lee Harperrel (USA); Ladislav Fidrivel (HR).

Megalakulása (1998) óta tagja, majd később vezetője a Budapest Jazz Orchestranak (BJO), amelyet 2020-ban a szakma az Év Big Bandjének választott. Az első, professzionális alapon szerveződött és folyamatosan működő magyar zenekarnál a paletta a szvingkorszaktól a mainstream kiválóságain át a jazz-rockig terjed. Kollmann Gábor szaxofonművész a BJO mellett más élvonalbeli formációkkal is koncertezik, és pedagógusként dolgozik.

A Kollmann Gábor Quintet 2017-ben alakult. A mainstream jazz gyökereiből építkezik, saját hangszerelésben szólaltatja meg a zenekar tagjainak kompozícióit, illetve a jazz történetének örök érvényű standardjeit. A zenekar tagjai számtalan formációban lépnek fel, de a jazz egyik alapkövének számító quintet felállásban ritkán hallhatjuk őket, ez adja a produkció különlegességét. Zenei repertoárjuk leginkább Freddie Hubbard, Cannonball Adderley, Woody Show, Charlie Parker világához áll közel.

Emlékeztetőül a koncert január 20-án, szerdán 19 órakor kezdődik és ide kattintva nézhető.