Fideszes irányítás alá kerülhet a Debreceni Egyetem? Összecsapott Pósán és Mándi

Helyi hírek

Mint arról korábban beszámoltunk, sanszos, hogy még idén egy állam által létrehozott alapítvány kezébe kerülhet a Debreceni Egyetem is.

Ennek többek között az lehet a hozadéka, hogy a Fidesz saját kádereit ülteti majd kulcspozíciókba (lásd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Vidnyánszky botladozásait), továbbá létszámleépítéssel is járhat, és persze a bizonytalanságot is növeli azokban, akik nem feltétlenül értenek egyet a kormány által közvetített “értékrenddel”.

Leépítést is hozhat a Debreceni Egyetem alapítványi kézbe adása

Az ellenzék debreceni szószólója a témával kapcsolatban Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője volt, aki Facebook-oldalán nyílt levelet intézett Pósán László fideszes képviselőhöz.

Mándi szerint a hír egyetlen pozitívuma, hogy immár teljesen világossá vált:

Önök félnek, a 2022-es választásokon vereségre készülnek, és eddig soha nem látott tempóban kezdték el kilapátolni a közpénzt a saját holdudvaruknak.

Most azonban arról a Debreceni Egyetemről beszélünk, melynek padjait én is koptattam, melynek országszerte százezrek köszönhetik a minőségi felsőfokú képzettségüket és munkájukat, amit ez lehetővé tett számukra. Városunk ékkövéről, világszínvonalú tudományos központjáról, mintegy 30.000 hallgató otthonáról. Ezt akarják Ön és pártja most végérvényesen kicsavarni az ország kezéből, és örökre átjátszani azt egy saját maguk által kinevezett társaság tulajdonába. Elég volt a közvagyon magánkézbe játszásából! Nem adjuk az Egyetemünket!
Levele végén felszólítja Pósánt, hogy ha továbbra is Debrecen város országgyűlési képviselőjének, és nem a Fidesz pártkatonájának tartja magát, akkor szólaljon fel a Debreceni Egyetem kiárusítása ellen, és tegyen meg mindent az alapítványi kézre adás megakadályozásáért.

Pósán: az egyetem maga fontolgatja a modellváltást

Pósán László válaszában hosszasan sorolja a “baloldal”, különösen Gyurcsányék vélt vagy valós bűneit, illetve az általa polgárinak nevezett Orbán-kormány 2010 óta tartó vélt vagy valós sikereit.
A lényegi rész:
A Debreceni Egyetemmel kapcsolatos állítása feketén-fehéren politikai hangulatkeltés s a valóság teljes figyelmen kívül hagyása. Ha csak kicsit is figyelne arra, mi történik a városunkban, akkor tudná az egyetem közleményéből, hogy maga az egyetem fontolgatja a fenntartói modellváltás lehetőségét. Ez a közlemény röviden ki is tér ezekre az előnyökre, javaslom, olvassa figyelmesen. Az egyetem álláspontja egyértelműnek látszik, a modellváltástól működési hatékonyságának erősödését és az egyetemi autonómia még szélesebb érvényesülését reméli.
A baloldal – így Önök is – korábban az egyetemi autonómiáért, a tudomány és az oktatás szabadságáért aggódtak és most pont Önök azok, akik meg akarják mondani hazánk egyik legnagyobb egyetemének, hogy neki mi lenne jó.
Pósán László továbbá rossz néven vette, hogy Mándi docensnek titulálta, pedig – mint írja – ő már professzor.