Útonálló módon raboltak ki egy kiskorút Debrecen belvárosában

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat három vádlott ellen, akik értéktárgyai megszerzése érdekében közrefogták az egyedül lévő sértettet és elvették a mobiltelefonját.

2020. július 22-én 18 óra 30 perc körüli időben két fiatalkorú és a felnőttkorú vádlott Debrecen belvárosában az egyik téren tartózkodott, amikor felfigyeltek az ott gyalogosan, egyedül közlekedő sértettre. Ezt követően közösen elhatározták, hogy útját állják a sértettnek és akár erőszak alkalmazásával is megszerzik a nála lévő értéktárgyakat.

A vádlottak ezután a sértett elé mentek, őt közrefogták és az egyik fiatalkorú vádlott felszólította a kiskorút arra, hogy adja át neki az értéktárgyait. A sértett erre nem volt hajlandó, ezért az egyik fiatalkorú vádlott belenyúlt a nadrágzsebébe és kivette onnan a mobiltelefont, majd a másik fiatalkorú vádlott átkutatta a sértett másik zsebét és onnan kivette a telefonhoz tartozó töltőt. A készülék le volt merülve, ezért a vádlottak odamentek a téren lévő elektromos szekrényhez és elkezdték tölteni azt. A sértett ott maradt a vádlottak közelében, miközben odalépett hozzá a felnőttkorú vádlott és a nadrágzsebéből elvette az elektromos cigarettát. A sértett ezután megpróbálta a konnektorból kihúzni a telefontöltőt, hogy azt és a készüléket visszavegye, azonban ekkor az egyik fiatalkorú vádlott az elvett értékek megtartása végett két kézzel erőteljesen a vállánál fogva meglökte.

A vádlottak ezután a térről a templom mögötti parkba mentek, ahová követte őket a sértett és kérte, hogy adják vissza az értékeit. Ekkor az egyik fiatalkorú vádlott odafordult a sértetthez és őt nagy erővel megütötte a bal arcán, továbbá megfenyegette, hogy menjen el, mert ha nem, akkor társaival együtt még jobban megverik. A bántalmazott és megfélemlített sértett ekkor elindult a vasútállomás felé, azonban útközben a járókelők segítségével értesítette a Debreceni Rendőrkapitányságot. A nyomozó hatóság kis idő elteltével a vádlottakat elfogta, intézkedés alá vonta, melynek során előkerült a mobiltelefon, a hozzátartozó töltő és az elektromos cigaretta, amelyet a rendőrség lefoglalt.

A vádlottak a sértettnek 65.000,- forint kárt okoztak, amely lefoglalással és a sértettnek történő visszaadással megtérült.

A másik fiatalkorú vádlott folyamatos jelenléte a bűncselekmény elkövetése során társaira bátorítóan hatott.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló és letartóztatásban lévő vádlottak ellen csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a fiatalkorú vádlottak javítóintézeti nevelésének elrendelését indítványozta, míg a felnőttkorú vádlott vonatkozásában indítványt tett arra, hogy a járásbíróság vele szemben fegyházbüntetést szabjon ki és mellékbüntetésként tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. A járási ügyészség a vádiratban két vádlott vonatkozásában a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlottak a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismerik és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.