Az elsők között igényelt segítséget ez a debreceni család – kaptak

Helyi hírek

Papp László Debrecen polgármestere, Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, valamint Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke 2020. december 1-jén meglátogatta a Rácz családot és tartósélelmiszer-csomagot, tisztítószereket, illetve játékokat és édességet adtak át nekik.

A család Debrecen Város Segélyalapjából is támogatásban részesült. Amint azt Papp László polgármester elmondta, néhány napja történt meg a bejelentés arról, hogy újraindul a segélyalap, mivel a koronavírus-járvány második hulláma indokolttá teszi, hogy a város igyekezzen segíteni azokon a családokon, melyek a járványhelyzet miatt bajba kerültek. Debrecen az első olyan település az országban, ahol a városi segélyalap lehetőséget nyújt arra, hogy azok, akik átesnek a koronavírus-fertőzésen, s emiatt táppénzre kényszerülnek, a segélyalapból keresetkiesésüket pótolni lehessen.

Pénzbeli, egyszeri gyorssegélyt kaphatnak azok a debreceniek, akik elvesztették a munkájukat

Ez alaphelyzetben maximálisan 50 ezer forintos támogatást jelent, de ha a családban többen esnek át a fertőzésen, akkor maximum 80 ezer forintos támogatást tud biztosítani az alap.

Beérkeztek az első kérelmek, ezek bírálata folyamatos, s a Rácz család az elsők között van, akik segítséget kaptak – a maximális 80 ezer fontot, hiszen az édesapa és az édesanya is átesett a koronavírus-fertőzésen, s táppénzre kerültek.

A segélyalapba több, mint 130 millió forint gyűlt össze, s jelenleg több, mint 80 millió forint áll benne rendelkezésre. Újabb pénzügyi és természetbeni felajánlások is vannak, s a városi segélyalap továbbra is be tudja tölteni feladatát, biztosítani tudja a feltételrendszernek megfelelő támogatásokat. A kérelmezők akkor lehetnek jogosultak a támogatásra, ha debreceni állandó lakcímmel, valamint igazolható munkaviszonnyal rendelkeznek, s a koronavírus-veszélyhelyzet időszakában vagy állásvesztést szenvedtek el, vagy táppénzre kényszerültek.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke elmondta, hogy az óvodás korú gyermeket nevelő Rácz család számára most hozott tartósélelmiszer-csomagot, tisztítószereket, illetve játékokat és édességet a testülethez vállalkozásoktól és magánszemélyektől beérkezett adományokból állították össze. A járványveszélyes időszakban ugyan tartottak kicsit attól, hogy csökken az adakozó kedv, azonban most is folyamatosan érkeznek a felajánlások. Több cég kért szeretetdobozokat, melyekbe munkahelyen belül oldják meg a gyűjtést. Rózsahegyiné Juhász Éva reméli, hogy ebben az adventi időszakban is – a múlt esztendőhöz hasonlóan – összesen mintegy 3500 családnak fog tudni segíteni a Debreceni Karitatív Testület. 

A családfő, Rácz Csaba elmondta, hogy

sem ő, sem a felesége nem rendelkeznek magas jövedelemmel, ezért is tudták igényelni a segélyalap támogatását, amely pótolja a táppénz miatti jövedelemkiesést.

A kérelem beadását követően néhány nappal már megkapták az értesítést arról, hogy támogatásban részesülnek, ami aztán egy hét alatt meg is érkezett.  

Fotó: Miskolczi János