Felújítják a debreceni Csokonai Nemzeti Színházat

Így haladnak a Csokonai Színház felújítási munkálatai – 6,3 millárdot adott rá a kormány

Helyi hírek
string(366) "SELECT nap_posts.* FROM nap_posts LEFT JOIN nap_term_relationships tr ON (nap_posts.ID = tr.object_id) WHERE 1=1 AND nap_posts.post_name = '4dcedea7bd9eb6f4d461ea45af058e37' AND nap_posts.post_type = 'oembed_cache' AND ((nap_posts.post_status = 'publish')) AND tr.object_id IS NOT NULL GROUP BY nap_posts.ID ORDER BY nap_posts.post_date DESC "

A Csokonai Színház épületének idén szeptemberben megkezdődött felújítási munkálatait tekintette meg Papp László, Debrecen polgármestere Gemza Péterrel, a Csokonai Színház igazgatójával és Puskás István alpolgármesterrel együtt 2020. november 27-én.

A kormány a Modern városok programban 6,3 milliárd forinttal, a Debrecen 2030 fejlesztési projekt további 2,5 milliárd forinttal támogatja a felújítást.

A teátrum épülete kívül és belül teljesen megújul, a műemlék épületben egyebek mellett új közönségfogadó-teret alakítanak ki, a nézőtérről kikerülnek a páholyokat tartó oszlopok, és negyven százalékkal nő az ülőhelyek száma.

Amint azt a helyszínen Papp László elmondta, különleges érzés egy ilyen történelmi jelentőségű debreceni műemlék épületben tartózkodni, s látni azokat a folyamatokat, amelyek a megújítást jellemzik. Bizonyos értelemben történelmet írunk, hiszen ami most itt a tradíciókat tiszteletben tartva megújul, az a következő évtizedekben vagy akár száz évben is meghatározza majd ennek a színháznak a működését, az itteni színjátszás mikéntjét.

Jelenleg két színház – a Latinovits Színház és a Csokonai Színház – fejlesztése zajlik párhuzamosan Debrecenben. A Csokonai Színházban 2021 februárjának végéig a bontási munkálatok zajlanak, több ezer köbméternyi anyagot kell kitermelni – szinte teljesen kézi munkával, hiszen nagy gépeket az érzékeny műemléki épületbe nem lehet behozni.

11 év után megkezdődnek a Latinovits Színház befejező kivitelezési munkái Debrecenben

Most a színpadtérben zajlanak a munkák, folyamatban van a színháztechnikai, színházgépészeti munkálatok előkészítése, a tervezés. A korábban már bemutatott látványtervek és animációs kisfilmek is megmutatták, hogy a megújult színháznak új, a korábbinál sokkal impozánsabb fogadótere lesz, s új lépcső vezet majd onnan a nézőtérre. A nézőtér erkélyein nem lesznek a színpadra való rálátást akadályozó eddigi oszlopok – melyeket műemléki elemekként a város meg fog őrizni –, így közel megduplázódik majd azoknak az ülőhelyeknek a száma, ahonnan száz százalékos lesz a színházi élmény.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója szerint talán nem volt még olyan igazgató, aki annyira boldog lett volna a színháza „romjai” felett, mint most ő. Szeptemberben a nézők és a társulat tagjai jelképesen együtt „költöztették ki” a színházat az épületből. Akkor kiürült minden, s most jó látni azt, hogy újra tele van élettel, emberekkel – még ha teljesen más módon is, mint ahogyan az egy működő színházban megszokott. Gemza Péter most azt látja, hogy a fejlesztés nyomán milyen lehetőségek nyílnak majd meg előttük, milyen színházi tér fogja a nézőket és a társulatot a 21. századi elvárásoknak megfelelő szinten kiszolgálni. Most kicsit úgy érzik magukat a társulat tagjai, mint a hajdani vándorszínészek, akik útra keltek, a városban mindenütt színházat csinálnak, s azt várják, hogy egyszer hazatérjenek.

Az ütemterv szerint 2021 februárjának végéig tartanak majd a bontások, mely munkálatoknak mennyiségileg eddig körülbelül az 50 százalékával végeztek. A komplett épületgépészeti és elektromos bontás is megtörtént. Csokonai Színház épületének teljes felújítása a tervek szerint 2023-ban fejeződik be.