420 ember gyógyulását segítette vérével

Helyi hírek
Koronavírus

Összesen 420 ember gyógyulását segíthette elő Tóth Imre, hajdúböszörményi donor, aki 140-szereres véradóként Hajdú-Bihar megye legmagasabb véradásszámú kitüntetettje idén – írja a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete közleményében, a magyar véradók napján.

November 27 a magyar véradók napja. A rendezvények ugyan idén elmaradnak a járványhelyzet miatt, de a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete továbbra is tiszteleg minden véradó előtt. Idén is kitüntetik 1600 jubilálójukat, és javasolják mindenkinek, hogy szimbolikusan csatlakozzonak a donorok ünnepléséhez.

140-szer adott vért

Egy véradással három ember élete is megmenthető. Összesen 420 ember gyógyulását segíthette elő Tóth Imre, hajdúböszörményi donor, aki 140-szereres véradóként Hajdú-Bihar megye legmagasabb véradásszámú kitüntetettje idén. Két éve megkapta az országos Pro Vita Díjat is.

Mint akkor mondta, kötelességének érzi a véradást. Hitvallása, hogy ez a tett „olyan, mint a meccs: nem lehet kihagyni! Ha esik, ha fúj, ott kell lenni! Az érzés pedig, hogy hány embernek tudtam már segíteni életem során, felemelő!”.

 

Igazán kimagasló a száz feletti véradásért jubilálók száma az elmúlt évekhez képest. Összesen 25-en vehetnek át ilyen tiszteletre méltó véradásszámért kitüntetést: 100. véradásért 16-an, 110-ért hárman, 120-ért szintén hárman, 125-szörös, 130-szoros és 140-szeres véradóként pedig egy-egy donor. 2020-ban a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 1600 donort tüntet ki.

 

Harcosai a véradásnak

 

Országos szintű elismeréseket többen is kiérdemeltek Hajdú-Bihar megyében a véradás ügyének szolgálatáért.

„Pro Vita” Díjat kapott Pénzes Sándor  hajdúnánási, 135-szoros véradó. Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékéremmel Nagyné Kovács Mariannát tüntették ki, aki a hajdúszoboszlói Hungarospa önkéntes véradásszervezője.  A véradó mozgalomban kifejtett tevékenységért Támogatói Oklevelet kapott Pánczél Zoltán, aki Hajdúszoboszlón áll a véradás ügye mellett adományozóként. Véradóbarát Munkahely plakettet nyert el az NI Hungary Kft. – Debrecen. A vállalat véradóhelyként és egyéb módokon is segíti a véradásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük