Szabálytalan favágás okozott halált Debrecen mellett

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat két férfi ellen, mivel az ellentétes irányba dőlő fa rázuhant a sértettre.

A fiatalabb vádlott egyéni vállalkozóként egy Debrecen közelében lévő erdőrészen favágást, gallyazást és darabolást végzett. A vele dolgozó édesapja, az idősebb vádlott szakképesítéssel és több évtizedes tapasztalattal rendelkezik. A munkálatokhoz a fiatalabb vádlott több segítőt is alkalmazott, így volt jelen a sértett is.

2018. február 07-én reggel kezdték meg a 28 méter magasságú fa kivágását. A 70 centiméter tőátmérőjű, 2000-2500 kg élőnedves tömegű fának aszimmetrikus lombkoronája volt és egy közeli villanyvezeték irányába dőlt, ezért úgy akarták kivágni, hogy a fa az ellentétes irányba dőljön.

A kivágás során azonban a fa nem a tervezett irányba dőlt, az idősebb vádlott ezt észrevette és kiabálva figyelmeztette a sértettet, hogy hagyja el a helyét. A fa azonban öt másodperc alatt kidőlt és lombkoronája a sértettre zuhant. A 60 éves férfi a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A fiatalabb vádlottnak kötelessége lett volna a kellő hosszúságú húzókötél és a megfelelő védőeszközök biztosítása, valamint a munkabiztonsági szabályok ismertetése, gondatlan szabályszegésével veszélyeztette a munkaterületen dolgozók testi épségét.

A fa kivágását ténylegesen végző idősebb vádlott szakszerűtlen tevékenysége okozta a sértett halálát.

A Debreceni Járási Ügyészség a vállalkozóval szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg az idősebb vádlottal szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést és a fiatalabb vádlottal szemben pénzbüntetést, az idősebb vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést, valamint mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői foglalkozástól eltiltást szabjon ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük