Az országban az elsők között vezeti be a középszintű duális képzést a Deutsche Telekom IT Solutions

Helyi hírek

Még nagyobb sebességre kapcsol a DT-ITS és a Mechwart gyakornoki programja

Duális rendszerben folytatódik a Deutsche Telekom IT Solutions (DT-ITS) és a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum közös, IT fókuszú gyakornoki programja. A jelenleg teljesen online képzés pilot projektként, idén szeptembertől májusig zajlik, jövő ősztől pedig élesben működik majd, és a német nyelvoktatás is a része marad. A program a jövőben mintául szolgálhat további oktatási együttműködések indításához. 

A gyakorlatot és elméletet szorosan összekapcsoló, duális képzési formában folytatódik a Deutsche Telekom IT Solutions és a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum közös gyakornoki programja, amely a törvényi változásoknak megfelelően alakul át. A hatodik éve népszerű képzésben szeptembertől a DT-ITS legtöbb üzletága, valamint a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi- és Iparkamara is részt vesz, így az még szélesebb szakmai alapokon működhet, a vállalat pedig ezzel a lépéssel a Mechwart hivatalos Informatikai rendszerüzemeltető gyakorlati OKJ-s képzőhelyévé vált. A többek között hálózatos, IT biztonsági és Windows, Linux, Cloud, valamint Server tárgyakat tanuló diákok már a májusig tartó pilot időszak végén elméleti és gyakorlati vizsgát tehetnek, továbbá ösztöndíjat, valamint a törvényi keretek által meghatározott juttatásokat is kapnak.

A Mechwart által biztosított elméleti oktatás mellett a 13. és 14. évfolyamos diákok a gyakorlatot tanulószerződéssel a DT-ITS-ben töltik jelenleg kizárólag interaktív, online keretek között. A középiskolások a vállalat 20 munkatársától heti 2-3 alkalommal, összesen 620 órában tanulnak, és a mindennapokban is előforduló, valós feladatokon dolgozhatnak.

Szoták Beáta, a Deutsche Telekom IT Solutions debreceni telephelyének vezetője, VP TC Core elmondta: „Büszkék vagyunk, hogy kiváló felszereltséggel és kibővített oktatói csapattal vehetünk részt a tanulók gyakorlati oktatásában. A duális képzési forma bevezetésével tovább erősítjük együttműködésünket a Mechwart András Technikummal, a DT-ITS utánpótlás-nevelésének egyik központi intézményével. Együtt olyan szakmai tudást és naprakész gyakorlati ismereteket kínálunk a diákoknak, amellyel versenyképes jelöltként léphetnek majd a munkaerőpiacra. Terveink szerint a képzés mintaként szolgálhat későbbi oktatási programjainkhoz is.”

A DT-ITS és a Mechwart oktatással kapcsolatos együttműködése immár hatéves múltra tekint vissza, a tavalyi évig pedig a korábbi rendszer szerinti programot összesen 80 diák végezte el, közülük több mint ötvenen helyezkedtek el a vállalatnál. A mostani pilot projektben 12 tanuló vesz részt.