Szurikátabébi született a debreceni állatkertben

Helyi hírek

Az áprilisi gyermekáldás után ismét egészséges utód bújt elő a felnőttek által nemrég ásott, feltűnően nagy és jól őrzött üregből. Az egyelőre ismeretlen nemű, mindössze kéthetes apróság kicsattanó egészségnek örvend, és még jó ideig anyja óvó gondoskodását élvezi majd, de a nagyközönség a holnap kezdődő őszi szünetben már láthatja, ahogy fokozatosan ismerkedik környezetével az ország legapróbb szurikátája.

A szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) az Afrika déli részén fekvő szavannás vagy sivatagos területeken őshonos kisragadozó. Főként rovarokból, kisebb emlősökből vagy madárfiókákból, esetleg gumós gyökerekből álló tápláléka után jellemzően nappal kutat, az éjszakákat pedig az erős lábaival kiásott üregekben tölti. Csapatban él, egy-egy üregrendszeren akár 30 egyed is osztozhat.

Mivel élőhelyükön számos ragadozó emlős és madár leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja folyamatosan hátsó lábaira felegyenesedve pásztázza a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait. Bár a Debreceni Állatkert csapatát ilyen veszélyek nem fenyegetik, a fajra jellemző példás összetartás náluk is megfigyelhető, különösen az elkövetkező időszakban, amely a közös utódgondozással fog telni – olvasható Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük