Fesztiválgyőztes filmek Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Hamarosan indul a X. Mozinet Filmnapok Debrecnben is. Az Apolló moziban nyolc fesztiválgyőztes filmet nézhetünk meg premier előtt október 22. és 25. között.

Ezúttal is a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – címeiből állt össze a program.

Október 22-én egy lengyel-svéd filmdráma, Sweat kerül terítékre, mely Cannes válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a Sweat letaglózó, rendkívül őszinte és aktuális betekintés egy influenszer életébe.

Sweat

Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől.

Ugyanezen a napon vetítenek egy francia vígjátékot, A beszéd címmel. A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak.

A film főhősét, a 35 éves Adrient sógora felkéri, hogy beszéljen a közelgő esküvőjükön. De Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson, hisz barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze.


A nemzeti ünnepen is lesz mit nézni. Két film is érkezik. Október 23-án vetítik a DAU. Natasha című német-angol-orosz filmdrámát.

Ezt kell tudni róla: A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Hrzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait.

Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. Az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa, mely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.

Ugyanezen a napon este még egy cseh-lengyel történelmi drámát is választhatunk, Sarlatán címmel keressük.

Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolášek életét tárja elénk, aki több-kevesebb sikerrel működött a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában.

Október 24-én is két film érkezik. Az első egy német-francia filmdráma Berlin, Alexanderplatz címen.  Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét.

Amíg tart a nyár

Ezen az estén még vetítenek egy ausztrál dramedy-t is, Amíg tart a nyár címmel.  A  77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár, mely egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának: amikor egy tinédzser lány számára az első szerelem egyben az utolsó is.

A Mozinet Filmnapok október 25-én, vasárnap zárul ismétcsak két filmmel.

Az eggyik egy norvég-amerikai doku, Gunda címmel,  amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szán sorsot: utódokat szül, majd élelemként szolgál.

A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix.

Az utolsó film pedig a Wendy lesz, ami egy amerikai fantasztikus film a beharangozó alapján.

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin az előző film spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár elénk. A Sundance-ről érkező Wendy-ben a Pán Péter történetét értelmezte át, egyértelműen a felnőtt közönség számára adaptálva azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.