Kisfarsangi mulatságok kezdődnek a Dósa nádor téren – programkínálat

Helyi hírek Kultúra

Kezdődik a kisfarsang időszaka a megújult Dósa nádor téren.

A rendezvények október 3-tól egészen november 14-ig, szombatonként 15.00 és 19.00 között várják a kikapcsolódni vágyókat.

Íme a programkínálat

október 3. 

„Itt van az ősz, itt van újra…”

Az őszt a leggazdagabb évszaknak tartják az emberek. Ilyenkor megtelnek a kamrák, pincék, s ezért módosnak érzik magukat a dolgos emberek. Apáink, nagyapáink korában is a betakarítás sok teendővel járt. A nehéz fizikai munkát szórakozással, mulatozással tették elviselhetőbbé. Szent Mihály-naptól megkezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka. Október 3-án délután 15.00 órától a Dósa nádor téren vidám térzene mellett kirakodóvásár, mesterség-bemutatók, kézműves foglalkozások várják a látogatókat, továbbá szórakoztató játékokkal emlékezünk meg az állatok világnapjáról.

Kíváncsi vagy milyen ékszert, ajándékot vagy dísztárgyat lehet termésekből készíteni? 

Hallgatnál mesét a Bihari Góré Játszóháznál?

Fellépők:

16.00 Flaska Banda

18.00 Orpheum Quartet

Közreműködők: Bihari Népművészeti Egyesület, Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület, Kézműves Alapítvány, Radics Mézeskalács, Természettár

 

október 10. 

Szüreti Vigasság 

Folklórműsorok, régizene, must- és borkóstoló, valamint kézműves élelmiszerek vására várja azokat, akik metszőolló nélkül is kivennék a részüket a belvárosi szüretből. 

A szőlőt minden állapotában meg lehet kóstolni: gyümölcsként a fürtről, frissen, a helyszínen préselt mustként, mindenekelőtt pedig jóféle bor formájában. A borért fizetni kell, ám a szőlő és must ingyen fogyasztható – amíg el nem fogy.

Fellépők:

16.00 Heit Lóri és zenekara

17.30 Bordó Sárkány Régizene Rend

 

október 17. 

Palettán az ősz

Alkotó térré alakul át a Dósa nádor tér a Magyar Festészet Napja alkalmából október 17-én. Kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik tehetségüket az instruktorok segítségével. Fess őszi kompozíciót, nyomdázz, ismerkedj a technikákkal, vagy csak tekints bele az alkotás folyamatába! Az ihletet adó zenéről a Jazz Friends zenekar és a Debrecen Szaxofonegyüttes gondoskodik.

Fellépők: 

16.00 Jazz Friends zenekar

18.00 Debrecen Szaxofonegyüttes

Közreműködők: Alkotásutca Debrecen, Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Táncsics Mihály Utcai Óvoda

 

október 24. 

Táncvigalom, dínom-dánom

Október 20. Szent Vendel napja, akit a jószágtartó gazdák és a pásztorok védőszentjeként tisztelnek. E napon a gazdák és pásztorok jószágot nem fogtak munkára és nem hajtottak vásárra sem, ehelyett az általuk készített használati és dísztárgyakat kínálták eladásra, melyeket ezen a napon is megcsodálhatunk majd.

Október 25. évszázadokig az ikerszentek – Crispin és Crispian – ünnepe volt. A legenda szerint a Kr.u. 287 körül vértanúhalált szenvedett szentek cipészként keresték kenyerüket, ezért védőszentjükként tisztelik őket a foltozóvargák, bőrkesztyű- és cipőkészítők és a bőrdíszművesek, akiknek mai utódaival szintén találkozhatunk a Dósa nádor téren.

A portékák és bemutatók mellett a zene és a tánc is főszerepet kap ezen a napon, hiszen a Tárkány Művek és a Bürkös Zenekar muzsikál a téren, ha pedig van muzsika, akkor lesz tánc is, erről a Debreceni Népi Együttes gondoskodik.

Fellépők: 

16.00 Tárkány Művek

18.00 Bürkös Zenekar

 

október 31. 

Kelta Halloween – Samhaintól a töklámpásig

Gyere és ismerkedj meg ennek a Magyarországon is egyre népszerűbb ünnepnek az eredetével október 31-én délután a Dósa nádor téren! A múltidézéshez az ősi ír-kelta dallamokat a Sonivius Vappae és a Bran szolgáltatja.

Fellépők:

16.00 Bran

18.00 Sonuvius Vappae

 

november 7.

Vadűzés és erdőzúgás – egységben a természettel

Az ezerarcú erdő minden évszakban új izgalmakkal ajándékoz meg bennünket, állandó körforgásában sosem ismétli önmagát. Az ember is része ennek az egységnek, felelőséggel tartozik egyensúlyáért és sokszínűségéért.

Ennek jegyében felelősen gazdálkodó termelők, kereskedők, természetvédők, vadászok, természetjárók, művészek várják az érdeklődőket családi és gyermekprogramokkal, koncertekkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és kirakodóvásárral.

Fellépők:

15.00 Hahó Együttes

18.00 Nimród Kürtegyüttes

Kiemelt partnerek: NYÍRERDŐ Zrt., Országos Magyar Vadászkamara

Közreműködők: Debreceni Nagyerdőért Egyesület, Zöld Kör

 

november 14. 

Márton-napi bogyólékóstoló

“A bornak Márton a bírája”, tartja a hiedelem, azaz ezen a napon az újbort mindenképpen meg kell kóstolni, így lesz ez a Dósa nádor téren is, ahol bogyólé-bemutató várja az oda látogatókat. A délután folyamán bemuzsikálja a teret a Kelet Brass Band és a Zűrös Banda, és közben kipróbálható a tollfosztás, a gyertyakészítés vagy akár a libatollal írás művészete is.

Fellépők:

16.00 Kelet Brass Band

18.00 Zűrös Banda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük