Ezeket a debreceni önkormányzati cégeket sújtotta legdurvábban a járvány – íme a számok

Helyi hírek

Húszéves fennállásának legjobb gazdasági eredményét érte el 2019-ben a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Az önkormányzati vállalat 2,124 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, a tagvállalatok összevont, konszolidált eredménye pedig majdnem elérte a 3 milliárd forintot – jelentette be sajtótájékoztatóján Barcsa Lajos alpolgármester és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója.

Csütörtöki ülésén tárgyalja a városi képviselő-testület a Debreceni Vagyonkezelő Zrt 2019. évi számviteli beszámolóját. Az előterjesztésből kiderül, hogy eddigi legsikeresebb évét zárta tavaly a holding. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. adózás előtti eredménye 2019. évben kimagasló, 2,124 milliárd Ft volt, melyet 287 millió Ft üzemi eredményből és a 1.837 millió Ft pénzügyi eredményből, tagvállalatok által kifizetett osztalékból ért el.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt a közszolgáltató cégek takarékos és hatékony gazdálkodása mellett sikeresen bővítette tevékenységét újabb területeken: 

  • jelentős eredményt ért el a ipari infrastruktúra fejlesztésben. A déli iparterületen 1,8 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el a holding ingatlanok értékesítéséből;
  • a Hotel Lycium – 2006-os megépítése óta – a legnagyobb árbevételt érte el (845 millió Ft), amely jórészt a vártnál is magasabb, 63 százalékos foglaltsági eredményből származik. (ez az eredmény 22%-kal jobb, mint a régiós átlag);
  • a Vagyonkezelő 2019-ben értékesítette a Forest Office irodaházat;

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt és tagvállalatai összevont, konszolidált beszámolójából kiderül, hogy a vállalatcsoport 2019. évi adózás előtti eredménye is kimagasló, 2,958 milliárd forint. A vállalatcsoport 2002-től kezdődően készít konszolidált beszámolót, de 2 milliárd forintot meghaladó konszolidált eredményt még egyik évben sem ért el. Az ideivel sikerült megduplázni az 2018. évi eredményt. A konszolidált beszámolónál mind az üzemi eredmény 1.925 milliárd Ft összege, mind a pénzügyi eredmény 1.033 milliárd Ft értéke kiemelkedő.

A társaságok többségének jelentősen javult a 2019. évben az üzleti teljesítménye. Kiemelkedően eredményes évet zárt a Cívis Ház Zrt. és ugyancsak kiemelendő a Debreceni Gyógyfürdő Kft. teljesítménye is, amelynek valamennyi ágazata a bázisnál jobban, sőt terven felül teljesített.   

Fontos kiemelni, hogy ezt az eredményt úgy tudta a vállalatcsoport elérni, hogy 2019-ben átlagosan 8 százalékos béremelést hajtott végre, sőt a DKV Zrt.-nél a fizikai munkavállalók esetében 10%-13%-os béremelés, a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-nél 8%-10%-12%-os differenciált béremelés történt. A cégcsoport átlagos statisztikai állományi létszáma 1.505 főről 1.546 főre emelkedett. 

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2020. első félévi jelentése

Az idén márciusban bevezetett járványügyi korlátozások miatt jelentősen eltér a tavaly megfogalmazott tervektől az idei gazdálkodás: A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatainak 2020. I. féléves összesített (nem konszolidált) adózás előtti eredménye -283 M Ft, amely 377 M Ft-tal rosszabb a tervnél. 

Általánosan elmondható, hogy a kiemelkedően eredményes volt a január-február hónap, az ezt követő pandémia a tevékenységük jellegénél fogva leginkább a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-t, a DV Parking Kft,-t, a DKV Zrt.-t, illetve kisebb mértékben a Cívis Ház Zrt.-t és a Médiacentrum Debrecen Kft.-t érintette.:

  • Debreceni Gyógyfürdő Kft – 803 millió Ft
  • DV Parking Kft – 229 millió Ft
  • DKV Zrt – 599 millió Ft
  • Cívis Ház Zrt – 76,3 millió Ft
  • Médiacentrum Debrecen Kft – 21,0 millió Ft

Az DV Zrt igazgatósága a tagvállalatok állapotjelentése alapján felfüggesztette a vállalatcsoport folyamatban lévő és előkészített beruházásait 2020. március 23. napjától, néhány kivétellel, pl. a Debreceni Vízmű Zrt.-nél és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-nél engedélyezte a piacbővítő beruházásokat, valamint a hibaelhárításhoz és az üzembiztonság fenntartásához elengedhetetlenül szükséges karbantartásokat és felújításokat. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült elérni, hogy a pandémia miatt nem kellett csoportos létszámleépítést végrehajtani az egyes tagvállalatoknál.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatai a 2020. féléves tényadataikat bemutató jelentéshez elkészítették éves várható előrejelzésüket is, mely szerint a vállalatcsoport összesített (nem konszolidált) adózás előtti eredménye 2.527 milliárd Ft lesz, 409 millió Ft-tal gyengébb a tervnél.

Összességében 2020-ban a DV Zrt és tagvállalatai a pandémia miatt 2,8 milliárd forint veszteséget szenvednek el, amelyet az anyag jellegű ráfordításokkal (1,0 milliárd Ft) és személyi jellegű kifizetések (0,6 milliárd Ft) tudnak kompenzálni.  Általánosságban elmondható az is, hogy az elmúlt évek, így különösen a 2019. év vállalatcsoport szintű magas eredménye nagy segítséget, támaszt nyújt a holding likviditásának fenntartásában.