Civaqua: a debreceni Momentum kevesli a kormány 16 milliárdját

Helyi hírek

Nemrég jelentette be a debreceni önkormányzat, hogy a Civaqua-program első ütemére összességében 16,25 milliárd forintnyi közpénzt biztosít a kormány.

Debrecen városa szempontjából ez a fejlesztés igazi áttörést jelent, hatalmas jelentőségű mind a Tócó, mind a Nagyerdő, valamint a város környéki jóléti tavak vízellátása szempontjából. A kormány és a város együttműködése révén több évtizedes probléma megoldására kerülhet sor. Debrecen, mint a jövő közép-európai régióközpontja, nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés és a környezettudatos városirányítás nélkül

– üzenték.

16 milliárd forintot ad a kormány Debrecennek a Civaqua-programra

A debreceni momentumosok szerint az általuk indított, és már 5 ezernél is több aláírást gyűjtő petíció hatására a városvezetés hirtelen sürgősnek találta a 15 éve halogatott terv leporolását. A 16 milliárdos támogatás viszont nagyon kevés a Civaqua megvalósításához.

Ez az összeg ugyanis egyrészt még mindig csak ígéret, határidő és konkrétumok nélkül. Másrészt pedig világosan látszik, hogy a Civaqua-nak mindössze az első ütemére vonatkozik, ami csupán a Tócó-patakig hozná el a Keleti-főcsatorna vizét. Ez még nem segít a Nagyerdő talajvizének megemelésében, és nem tölti vissza a kiszáradt erdőspusztai tavakat. És még ehhez az első szakaszhoz sem tartozik világos ütemterv és határidő

– olvasható a párt közleményében.

Nádas a Vekeri-tónál 2020. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Biztosak vagyunk benne, hogy ha a hajdúnánási MotoGP-pályára könnyedén adott az állam 65 milliárd forintot, akkor az ennél jóval fontosabb, sokkal több ember életét érintő, Debrecen környezetének állapotát jelentősen befolyásoló Civaqua teljes megvalósítására is elő tudják teremteni a szükséges összeget – teszik hozzá.

A Momentum Debreceni Szervezete folytatja az aláírásgyűjtést, és azt ígérik, hogy 10.000 debreceni aláírásával fogják nyomatékosítani a fideszes városvezetésnek, hogy a Civaqua nem tűr halasztást.

Vízmérce a kiszáradt Fancsika II. víztározónál 2020. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A petícióban az alábbi követelések szerepelnek: még idén ki kell nevezni egy pártoktól független projektmenedzsert a Civaqua megvalósítására, egy éven belül aktualizálni kell a meglévő terveket, meg kell kezdeni az építkezést, és 2024. december 31-ig teljes egészében meg kell valósítani a Civaqua-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.