16 milliárd forintot ad a kormány Debrecennek a Civaqua-programra

Helyi hírek

Az első ütemben a Civaqua-program megvalósítására összességében 16,25 milliárd forintot biztosít a kormány – közölte a debreceni önkormányzat.

Mint írják, az erről szóló információt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat módosításáról szóló határozat tartalmazza, amely 2020. augusztus 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mi újság a Fancsikán és a Vekerin?

A Civaqua-Tócó projekt mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése 15,75 milliárd forint, a Hajdúhátság vízgazdálkodásának fejlesztésére pedig 0,5 milliárd forint az előirányzat.

Az előbbi projekttel szembeni szakmai elvárás a Tócó vízfolyás vízpótlása a Keleti-főcsatornából biztosított vízellátás révén, a felszíni vizekre gyakorolt káros hatások, elsősorban a vízhiányok mérséklése, a térség vízgazdálkodási helyzetének javítása.

Petíciót indítottak a Fancsika, a Vekeri-tó és a Nagyerdő megmentéséért

A projekt további célja a vízvisszatartás és vízszétosztás a vizeink jobb hasznosítása érdekében, valamint vizes élőhelyek kialakítása és rehabilitációja. Az utóbbi projekt pedig egy olyan fejlesztést készít elő, melynek célja a Hajdúhátság és térsége állandó jellegű vízellátásának megoldása. Ennek érdekében az 1970-es években megkezdett, majd az 1980-as években félbemaradt főmű továbbfejlesztése történik. A meglévő létesítmények felhasználásával, illetve korszerűsítésével, valamint új létesítmények építésével lehetségessé válik a Hajdúhátság és térsége részére eljuttatni a Keleti-főcsatorna vizét.

Debrecen városa szempontjából ez a fejlesztés igazi áttörést jelent, hatalmas jelentőségű mind a Tócó, mind a Nagyerdő, valamint a város környéki jóléti tavak vízellátása szempontjából. A kormány és a város együttműködése révén több évtizedes probléma megoldására kerülhet sor. Debrecen, mint a jövő közép-európai régióközpontja, nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés és a környezettudatos városirányítás nélkül
– olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.