Sok a gyalogosgázolás, változhat a KRESZ

Helyi hírek

Többek között a sebességhatárt is módosítaná a javaslat.Jelenleg évi 2500 gyalogost gázolnak el Magyarországon, 40 százalékukat zebrán. Ezért Székely Sándor független országgyűlési képviselő úgynevezett zebraminimumot kezdeményezett azért, hogy csökkenjen ez a magas szám. Az ötletet az Innovációs és Technológiai minisztérium is felkarolta.

A zebraminimum többek között tartalmazza, hogy a balesetek csökkentése érdekében Székely Sándor országos gyalogátkelőhely-újrafestési programot indítana és akár változtatna a KRESZ szabályain is.

“Sokkal lassabban lehessen közlekedni, rendezze az önkormányzatok és egyéb társszerveiknek a viszonyát, és valamint XXI. századi megoldásokat is javasol, okos zebra és egyéb más dolgokat”

– mondja Székely. Programja a 40 km/órás sebességkorlátozásra is javaslatot tesz iskolák, óvodák környezetében.

Súlyos szabálytalanság egy debreceni zebránál – ilyet soha többé!

Nem mindenki üdvözli a javaslatokat, a rendőrség nevében Berzai Zsolt alezredes az ATV-nek azt mondta, elkerülhetők a balesetek,

ha a gépjárművezetők megtartják a közlekedés szabályait, tehát kellő óvatossággal, körültekintéssel, lassabb tempóval közelítik meg a gyalogátkelőhelyet, a gyalogos pedig körülnéz, mielőtt az úttestre lép, még akkor is, hogyha neki van elsőbbsége.

A fedélzeti kamerás közlekedési videókkal országos ismertségre szert tevő Bp-i Autósok Közössége nevében az egyik alapító, Csősz Krisztián is úgy látja, a zebraminimum kétélő fegyver lenne.

Ez valóban hozhatna abból a szempontból eredményt, hogy ilyen esetben a gyalogos nem sérül annyira meg, ugyanakkor rengeteg hátránnyal is jár, környezetszennyezéstől kezdve az agresszióig, feszültséget okozna ez a sofőrökben

– magyarázta.